Vorige week verscheen er in het AD een uitgebreid verhaal over het steeds maar toenemende aantal camera’s in Rotterdam. Daar beginnen raadsleden zich wel achter de oren te krabben. Men begint zich na vele jaren af te vragen wat het nu eigenlijk oplost. Dat krabben mag nu ook wel eens gaan beginnen in onze gemeente. Ook binnen onze gemeenteraad bestaat het idee om nóg meer camera’s op te hangen en nóg meer preventief te gaan fouilleren. Maar wat hebben we er eigenlijk aan? Wordt u er wel veiliger van en lost het iets op?
De burgemeester zelf gaf antwoord. In een brief van 5 kantjes werd antwoord gegeven op een reeks vragen die leven binnen de Gemeenteraad van Nissewaard. In de door de burgemeester zelf ondertekende brief werd uitgebreid verteld dat hij géén idee heeft wat de resultaten zijn van al die camera’s die er al hangen. Hij weet niet hoeveel mensen worden opgepakt door de camera’s. Hij weet niet hoeveel mensen een straf krijgen. Hij weet niet hoeveel gedoe er wordt voorkomen. Hij heeft géén idee wat het totaal kost en hij heeft géén idee hoeveel menskracht het in beslag neemt. Dat zelfde verhaal wordt ook verteld over de fouilleringsacties. Géén idee wat het oplevert, géén idee wat het totaal kost, géén idee hoeveel politie-inzet het kost. Dat is toch wel heel raar, want je kondigt maatregelen af die veel geld kosten en politie afhoudt van opsporingszaken. Je weet helemaal niet of het effectief is.
In het verleden schreef ik al eens, op basis van wetenschappelijke rapporten, dat bange leiders steeds komen met nepstoere maatregelen. Mensen voelen zich ook niet veiliger door die apparaten overal. Vaak juist onveiliger. Ook schreef ik in ons weekblad dat China zo gek nog niet is met al die risicocamera’s en de neiging van de meerderheid hier om de democratie opzij te zetten als het zo uitkomt. Dat is een groot risico voor ons allemaal. Daarom is het wel heel gek dat de politiek nóg méér wil van hetzelfde. Want we weten het nu: Camera’s en fouilleren zijn/is duur, maar zinvol? Géén idee!!