Dood, alleen als je het zeker weet!

Tja, de verkiezingen komen eraan en dan word je weer doodgegooid met verkiezingsretoriek. Het is haasje over, bij sommige partijen, als het om straffen gaat bij delicten. Vaak slaan ze daarover op de borst. Ze slaan ook regelmatig hartstikke door met hun veiligheidsfetisjisme, zeker als we de criminologen beluisteren. Soms hoor je er niks van, maar staat het wel in hun uitgangspunten. En als je al die malle anonieme reaguurders leest op Twitter en Facebook is een straf nooit te hoog. Sommigen willen dat iemand wordt gemarteld, daarna wordt gevierendeeld en vervolgens in de fik gestoken. Gewoon om zeker te weten dat iemand dood is. Gaat het dan om meervoudige moorden? Welnee!

JA21 pleit voor “three strikes out”. Dat is een geflopt idee uit de Verdeelde Staten van Amerika. Drie keer een veroordeling betekent 40 jaar op water en brood, zonder zout, met dagelijks bezoek van ratten. Onder die categorie vallen ook zoiets als meervoudige winkeldiefstallen met verzet. Het wordt druk daar, door de grote armoede in ons land, bij de gevangenissen. Oja het kost ook nog eens € 128,000,- per winkeldief per jaar en dan ook nog eens vele, vele, vele jaren lang.

Een partij heeft niets geleerd van de geschiedenis. En dat is de SGP. Die partij vindt doodstraf wel een passende straf. Wel apart dat ze hier opeens nadrukkelijk gaan zitten op de stoel van de Schepper. Ze hebben overduidelijk niets geleerd van de Schiedammer Parkmoord, Lucia de Berk, Puttense moordzaak, Ina Post en nog een reeks andere rechterlijke dwalingen. Als we de wens van de SGP zouden hebben gevolgd, zouden we toch een hele reeks families van hun vader/moeder/broer/zus etc. hebben beroofd door de dood van een ten onrechte veroordeelde. Doodstraf is niet te herstellen, nooit!

Ja zeggen ze dan…. Je moet alleen maar de doodstraf uitvoeren als je heel zeker weet dat iemand het echt heeft gedaan. Laat dit argument éven op u inwerken en lees dan verder…………..……  Dat betekent dat we dan mensen veroordelen waarvan we niet zeker weten dat ze iets gedaan hebben. Dat kan u ook heel hard treffen. Opeens kan ook u of een van uw geliefden, ter dood worden gebracht zonder iets misdaan te hebben. In iets van minder dan 2% van de gevallen zit de rechter er naast. Dus helemaal denkbeeldig is het dus niet. Rechters sluiten dwalingen zelf ook helemaal niet uit, blijkt uit het filmpje van de Rechtspraak zelf: https://www.rechtspraak.nl/Themas/Rechterlijke-dwalingen

Dus denk héél-héél goed na voordat u hardop zegt: Dood, alleen als je het zeker weet.

Dit bericht is geplaatst in Columns, Openbare Orde, Politiek. Bookmark de permalink.