Kentekenparkeren

Dossier onwettig verplicht kenteken invullen bij parkeerautomaten.

De Gemeente Nissewaard, die al meerdere keren in opspraak kwam wegens privacyschendingen, voerde “kentekenparkeren” in. Dat betekent dat je je kenteken moet invoeren op een parkeerautomaat. Men verzaakt er echter bij te zeggen dat dat wettelijk niet hoeft, zo blijkt uit uitspraken van de Hoge Raad en de Rechtbank van Amsterdam.

Op de website  van de gemeente is niet of niet gemakkelijk informatie te vinden waarom men deze methode van belasting betalen heeft ingevoerd en wat men met de verzamelde gegevens doet. De privacyverklaring van de gemeente zwijgt hierover. Daarover stelde ik vragen aan de gemeente. Het Algemeen Dagblad schreef erover.

Dit bonnetje zonder kentekenvermelding, dat uit de automaat komt, bevat alle gegevens die nodig zijn voor de gemeente. Ingevoerd kenteken: 000000

Het College van Burgemeester en Wethouders bevestigt in een uitgebreid antwoord dat een expres foutief ingevuld kenteken niet kan leiden tot een “parkeerboete”. Lees hier het antwoord in zijn geheel.

U moet wel aantonen dat u heeft betaald. Dat kan door een bonnetje te vragen uit de parkeerautomaat, die u gewoon op uw dashboard legt. De Gemeente Nissewaard geeft aan dat parkeerwachters niet meer op uw dashboard kijken. Alles is doorgeautomatiseerd uit financiële overwegingen, dus niet om het u makkelijker te maken. Daarmee heeft deze gemeente een probleem voor zichzelf georganiseerd.

Parkeerbon gehad omdat u (expres) geen geldig kenteken heeft ingevoerd? Geen nood! Superkort bezwaarschrift schrijven, kopietje van het bonnetje erbij naar Antwoordnummer  14 3200 VB Spijkenisse en klaar is Kees.  Een voorbeeld bezwaarschrift wordt hier binnenkort geplaatst.