Verlaag de belastingen!

Dat is wat je mensen vaak hoort eisen. Er lijkt in ons landje veel weerstand te bestaan tegen het afdragen van belastingen. Op websites, Facebook en ander media blijken mensen vaak flink tekeer te gaan tegen de belastingheffers. “Zakkenvullers zijn het allemaal” lees en hoor je dan vaak. Maar is het wel terecht en is het wel handig om minder belastingen te willen betalen?

Eigenlijk weten we het best wel. Van belastinggeld wordt alles betaald waarvan we in meerderheid vinden dat belangrijk is. Ons wegennet ligt er zo strak en netjes georganiseerd bij, omdat we belastingen betalen op de auto en brandstof. Het rioolwater loopt niet door de straten, omdat we via de belastingen de afvoer en reiniging betalen. De parkeergarages zijn zo veilig, omdat we parkeergeld betalen. Hondenpoep wordt opgeruimd, omdat de hondenbezitters daarvoor betalen. En zo kan ik nog even doorgaan.

Minder belasting betalen betekent gewoon dat sommige zaken niet meer betaald kunnen worden. Als we geen honden- of parkeerbelasting betalen gaan andere belastingen omhoog. Gratis parkeren en geen hondenbelasting meer afdragen? Dan gaat de OZB omhoog of er wordt iets niet meer gedaan door de overheid. Wat er ook gebeurt is dat mensen zonder honden of auto gaan betalen voor de auto- of hondenbezitters. Dus de hondenbezitter betaalt straks extra voor de automobilist en andersom. Linksom of rechtsom moeten al die overheidstaken worden betaald. Net doen of men er zelf beter van wordt als men minder belastingen gaat afdragen is een beetje naïef.

Als men zegt “ik wil minder belasting betalen”, dan moet men er ook bij vertellen wat er dan niet meer door onze overheid moet worden gedaan. Want die parkeergarages, de riolen, hondenpoepzuigers en hondenspeelveldjes blijven fors geld kosten. Dan maar geen straatverlichting? Minder zorg? Afschaffen BOA’s? Minder ambtenaren of verlaging van hun salarissen, dus minder dienstverlening? Minder vaak vuil ophalen? Geen straatonderhoud? Roept u maar! Meer voorzieningen en  minder belasting gaan niet samen. Ik krijg in ieder geval steeds de kriebels als iemand roept: Verlaag de belastingen!

Verschenen bij weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.