Geef verdo….. uh …. verdikke eerst ff zelf het goede voorbeeld!

Om de paar jaar komen dezelfde onderwerpen voorbij. Het lijkt net of er nooit iets verandert en of er nooit iets wordt geleerd van de vorige keer. Verbazingwekkend!

Zo ging het de afgelopen tijd weer eens over “jeugdoverlast”. Eigenlijk steeds hetzelfde drama dat ik voorbij zie komen. Toen ik 25 jaar geleden in de gemeenteraad zat, kwam er ook om de paar jaar hetzelfde ritueel voorbij. Zo van: de jeugd verveelt zich, want er zijn weinig voorzieningen. De vooral oudere Nissewaarders ergeren zich. De gemeenteraad reageert woest en eist keiharde maatregelen, maar vergeet het eigen verleden en weigert iets te doen aan de oorzaken van overlast, vernieling en gedoe. Ik heb dit ritueel die laatste 25 jaar wel een keer of 8 voorbij zien komen. En wat ik altijd mis is het idee dat we gewoon altijd goede jeugdvoorzieningen moeten hebben en ze daar ook áltijd genoeg jeugdwerkers moeten bijzetten, ook wel natte jassen genoemd. Werkers die ook na kantooruren en in het weekend bij nacht en ontij de jeugd op het rechte pad houden, in een tijd dat ouders 2 banen moeten hebben om rond te komen.

Vorige week liet onze burgemeester in het AD iets van de nuance zien in het jeugdverhaal. Dat siert hem. Maar op een punt miste hij zelf, naar mijn mening, de essentie van de overlast door grof taalgebruik en brutaliteit. Hij stoort zich best wel behoorlijk aan wat er zoal wordt geroepen. Hij richtte zich echter tot de jongeren. Dat is echt onvoldoende. Hij moet zich krachtig richten op de opvoeders. Want wat krijgen deze jongeren dag in en dag uit te lezen op de socials? Wat roepen een hele reeks volwassenen op internet met nepaccounts? Wat zien ze in de politiek? Daar word je dus absoluut niet vrolijk van. Het is k hier en k daar. Mensen worden voor het minste of geringste dood gewenst, vernederd of uitgescholden. In de politiek kunnen ze er intussen ook wat van met dat elkaar te bedreigen en verwensen. Soms pakken ze op de socials ook “burgers’ aan. Dan  schaam ik me dood dat ik me in de politiek heb begeven. Dus als men weer eens kritiek heeft op de jeugd, geef verdo….. uh verdikke eerst ff zelf het goede voorbeeld!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Openbare Orde, Politiek, Sociaal. Bookmark de permalink.