Elektrisch rijden ik doe het voor de poen

Iedere keer als er een berichtje verschijnt over elektrisch rijden zie je een regen aan reacties die elektrisch rijden verfoeien en zelfs framen als slecht voor het milieu. Je ziet al aan die nepnamen, gekke vlaggetjes en stomme plaatjes dat je te maken hebt met mensen die zich niet hebben verdiept en wat nakakelen. Als het niet zo droevig was, zou je er om moeten kunnen lachen.

Ik werd in 1994 voor gek verklaard met mijn gloednieuwe Toyota Prius, de half elektrische auto die meer dan 35% minder brandstof gebruikte. Het was een geitenwollensokkenbak, zo schreef het Algemeen Dagblad liefkozend. Maar kijk nu. Hybride is de normaalste zaak van de wereld. Nu 30 jaar later en 4 hybrides verder heb ik mijn eerste elektrische auto. En wat een zégen is dát. Stil, snel en best heel goedkoop in gebruik.

Je leest dan zaken als batterijen zijn slecht, mijnen zijn slecht en het zou allemaal veel minder schoon zijn dan gesteld. Als je dat leest weet je dat mensen maar wat napraten en niet rekenen. Laten we eens beginnen met energiekosten. Een beetje elektrische auto verbruikt 1 kWh per 6 km dus 3 kWh per 18 km. Een benzineauto 12 kWh per 18 km. Dat is 4x zoveel energie. En ja, energie fabriceren is niet bepaald schoon als je benzine opstookt. Je mag rustig stellen dat een liter benzine produceren 35 kWh kost om te maken. Bij elektriciteit op zon en wind is dat een factor 2. Maar kijken we naar het gebruik, dan zien we dat een stekkerauto tussen de € 0,93 en € 1,35 per 18 km kost. Een benzineauto € 2,08. Laad je op je eigen zonnepanelen dan hebben we het over € 0,15 per 18 km (gemiste teruglevering). Verder zijn de onderhoudskosten van stekkerauto’s ongelofelijk veel lager, hoewel de banden iets sneller slijten. Ze zijn nog wel flink duurder in aanschaf. Maar dat verschil verdien je in ongeveer 6 jaar terug, bij 15.000 km per jaar.

Je kunt van alles vinden van de mijnen, maar daar staat de olie-ellende tegenover. Benzine verbrand je en is weg. Batterijen worden voor 94% gerecycled. Dus die discussie is niet zo doelmatig. Daarom zeg ik gewoon: denken aan het milieu? Welnee! Elektrisch rijden?  😉 Ik doe het gewoon voor de poen!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.