China zo gek nog niet

Het maakt niet uit hoeveel onderzoeken er zijn over toenemende veiligheid en afnemende criminaliteit. Het maakt nog minder uit hoe hoog het geluksgevoel is in ons land. Het maakt al helemaal niets uit hoeveel “technische middelen” men inzet. Een deel van de politiek blijft u vertellen dat Nederland een poel van verderf, geweld en roof is.

Rapport na rapport verschijnt die ons vertellen dat we een van de allerveiligste landen van de wereld zijn. Rapport na rapport verschijnt waaruit duidelijk wordt dat het inzetten van cameratoezicht en preventief fouilleren geen meetbare resultaten opleveren en ook het veiligheidsgevoel niet laten toenemen. Erger nog, ons stadsbestuur moest een tijdje geleden toegeven dat ze geen flauw benul heeft van de resultaten van al die privacy schendende maatregelen. Het bestuur kon niet eens vertellen wat het allemaal kostte. Maar ja, stelde ze, niets doen is geen optie. Terwijl dat misschien juist ‘t beste  is.

Wat je ook in onderzoeken ziet is dat het tegenovergestelde gebeurt dan wat men wil. Het veiligheidsgevoel neemt door al die stoere maatregelen af en wakkeren juist onveiligheidsgevoelens aan. Er is daar toch iets vreselijks mogelijk? Hierna volgen er steeds meer maatregelen. De lat om de privacy af te pakken ligt steeds lager en er wordt zelfs iets vaags als “dreigende overlast” als reden gegeven om weer een straat tot onveilige zone te bestempelen. Zo begon het ruim 20 jaar geleden met een paar camera’s op de Voorstraat in Spijkenisse. Dit omdat er een paar incidenten waren en ze kwamen “op proef”. Ze gingen natuurlijk nooit meer weg, ook niet nadat de straat een van de rustigste is geworden in deze stad. Nu is 20% van de stad inmiddels zo gevaarlijk dat het valt onder veiligheidsmaatregelen. En ja, ieder jaar komt er weer een stukje bij. Niet omdat het helpt hoor, maar uit controledwang.

In de Aziatische wereld of Engeland kun je je nergens meer bewegen zonder altijd gezien te worden. Dat begon ook allemaal heel klein. Dat is hier ook aan het gebeuren met die bange politici die eigenlijk total control willen. Vrijheid neem je stukje voor stukje af. In dat licht bezien is voor hen China zo gek nog niet.

Verschenen in weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Openbare Orde, Politiek. Bookmark de permalink.