Wees niet naïef en weet wat je eist!

Leest u ook die opinies in de krant en via de sociale media? Soms is het ontzettend lachen, maar ook best zorgelijk. Lachen, omdat reaguurders speciaal een account aan maken om te schelden, gekke dingen te roepen en daarna weer te verwijderen. Ook lachen omdat die gasten, zonder dat ze het zelf begrijpen, het onderwerp waar ze boos op zijn gratis verspreiden. Tegelijkertijd is het zorgelijk, want door dingen te eisen in al die uitlatingen schreeuwen ze ook om afschaffing van hun eigen rechten. En kwijt is dan ook echt kwijt!

Een in het oog springend verhaal is het gedoe rond Extinction Rebellion. De reacties op hun demonstratie, uiteraard met nepaccounts, zijn eigenlijk héél dom en ondoordacht. Ook die reaguurders die nog meer cameratoezicht willen of pleiten voor een nieuw medisch DNA-archief zijn niet wakker, of hebben niet vooruit gedacht. Onthoud bij de invoer van maatregelen dat alles wat kan worden misbruikt, zal worden misbruikt. Ook door de overheid.

Als je minder demonstratierechten wilt, dus dat demonstraties niet meer mogen worden gehouden binnen gehoor/zichtafstand van het doel, dan houdt dat in dat ook jouw protest kan worden verbannen naar een afgelegen plek of kan worden verboden. En ja, er zijn burgemeesters die dat hebben geprobeerd. Godzijdank tevergeefs.

Wil je nóg meer cameratoezicht, dat in onze gemeente voortdurend in strijd gebeurt met wettelijk voorschriften, dan loop je het risico dat jouw gedrag verkeerd wordt uitgelegd en je in de problemen kunt komen. Verder is de waarheid van vandaag niet per sé de waarheid van morgen. Je loopt ook het risico dat je kunt worden gegijzeld (in de bajes) als je iets zou moeten hebben gezien en je geen verklaring wilt afleggen. Het gevaarlijk dat de overheid de wet overtreedt om overtredingen waar te nemen.

En dan komen ze opeens met een medisch DNA-bank. Wat denkt u? Zou dat nooit gevorderd worden door Justitie of de Staat en nooit worden misbruikt? Uiteraard onder het mom van veiligheid. En dan? De recente geschiedenis laat zien dat de Staat burgers wantrouwt en wenst te controleren. Het is dezelfde reflex als in Rusland en China. Wees niet naïef en weet wat je eist!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Openbare Orde, Politiek, Sociaal, Uncategorized. Bookmark de permalink.