Waar is mijn zakjapanner?

Heeft u dat ook wel eens? Dan lees je iets wonderbaarlijks of zie je prachtige plaatjes en dan denk je: Ja zeg, dat gaat zomaar niet! Heel vaak komt dat uit de hoek van politici of bazen van grote bedrijven. Vaak komt er dan iets bij van “innovatie” of prachtige getallen die eigenlijk onmogelijk kunnen kloppen.

Zo zag ik laatst een plaatje van een best wel kleine drone die een vette Mercedes met pech uit een file tilde. Fantastisch natuurlijk zo’n innovatie, zo was het commentaar! Het werd gepresenteerd alsof het de oplossing was voor een fileprobleem. Maar dan ga ik rekenen. Om een auto uit een file te tillen heb je ongeveer een dikke vette helikopter nodig die heel veel wind veroorzaakt. Dat gaat dus niet met een kleine drone. Toch stond er een trits lovende reacties onder het artikel.

Ik zag ook eens een plaatje van windturbines bij een woonwijk. Man, wat was die turbine groot in vergelijking met de woonhuizen die ervoor stonden. Het bleek weer eens te gaan om een fotomontage. In dat geval kwam het van een politieke partij die wel brood zag in een stevige overdrijving. In vaktermen wordt dat een “artist impression” genoemd. Onder dat bericht natuurlijk reacties die er niet om logen. Dan denk ik: hoe hoog zijn die apparaten dan? Ik ga dan weer rekenen. Als je dan hoogte en afstand  waarop ze gepland staan berekent blijken ze opeens rond de 400 meter hoog te zijn, als ze werkelijk zo zouden worden gebouwd. Turbines zijn fors, maar zo hoog zijn ze echt niet.

Bij bouwplannen zie je steeds dat er iets niet klopt met de verhoudingen. Dan ga ik opnieuw rekenen. Dan zie ik dat mensen op die plaatjes 2,30 m zijn en de bomen al 30 jaar oud.

Ik heb nog wel een reeks van dit soort voorbeelden. Dagelijks worden we getrakteerd op prachtige plaatjes, filmpjes, voorstellen en superinnovaties, vooral uit de hoek van het bedrijfsleven en politiek. Maar eigenlijk kun je aan je water aanvoelen dat hetgeen je ziet en leest niet kán kloppen. Men wilt u iets laten geloven. Als ik dan weer van die supersonische plaatjes zie denk ik direct: Waar is mijn zakjapanner.

Verschenen in Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen, Politiek, Satrire. Bookmark de permalink.