Pak die overheid keihard terug waar het pijn doet!

Ojee, ben ik nu  opruiende taal aan het schrijven? Komt straks justitie achter me aan om me corrigerend toe te spreken? Ik hoop van niet, want ik doe aan vrijheid van meningsuiting.

Wat is er aan de hand? De laatste weken en de komende tijd worden heel veel jaarverslagen gepresenteerd. Ook jaarverslagen die cijfers bevatten die over boetes gaan. Snelheidsboetes, parkeerboetes, milieuboetes en ga zo maar door. Na zo’n presentatie zie je op social media en ingezonden stukjes in kranten een regen aan reacties. Meestal gaan die van dik hout zaagt men planken. De overheid is een roversbende en is alleen maar uit op je geld. Soms wordt er opgeroepen tot het in de fik steken van flitspalen. Dit is in Spijkenisse overigens ook op 2 plaatsen gebeurd, waarna de palen nooit meer terugkwamen. De automobilisten en motorrijders kregen weer vrij spel waarna massaal de maximum snelheden weer worden overtreden. Dat de mensen die langs de weg wonen daar veel last van hebben en de lucht die ze inademen onnodig viezer is speelt voor de bestuurders kennelijk geen rol, ook niet voor onze politiek bestuurders. De paar seconden tijdwinst is veel belangrijker. Maar dit even terzijde.

De woede richt zich op de hoogte van de boetes. Die worden steeds hoger, naarmate de regels vaker worden overtreden en de schade voor de omgeving groter wordt. Die woede schiet natuurlijk niet op! De regels zijn democratisch vastgesteld en die verdwijnen niet zomaar. Er is wel een ontzettend effectieve methode om die “duivelse” overheid snoeihard aan te pakken. Het is een simpele methode, zo simpel dat veel overtreders het vaak over het hoofd zien. Zoals de overheid de burger hard in de portemonnee pakt, na een overtreding, zou je ze met gelijke munt moeten terugbetalen. Dat zal ze namelijk leren! Laat die overheden voelen dat je het niet meer pikt, die torenhoge boetes. Hou je aan de regels en ze incasseren helemaal niks. Dan is een flitspaal opeens geen goudmijn meer en een parkeerwachter geen veredelde deurwaarder. Dan pak je die overheid keihard terug waar het pijn doet!

Deze column is verschenen in Weekblad Groot Nissewaard en Joop van BNNVARA

Dit bericht is geplaatst in Columns, Openbare Orde, Satrire. Bookmark de permalink.