Gelukkig nieuwjaar deugmens!

Ik ben een katholiek opgevoede man. Ik schopte het zelfs ooit tot misdienaar. Daardoor weet ik dat we elkaar, geheel volgens de joods-christelijke traditie, met nieuwjaar alle goeds toewensen. We wensen zelfs “welbehagen” toe. Dus ik was er helemaal klaar voor, zo rond middernacht van de 31e december. Er zou zeker een reeks fijne wensen en complimenten mijn richting op komen. Dat gebeurde ook! Via sms, X en feesboek kwamen ze binnen. Van de familie en vrienden had ik ze natuurlijk ook al gekregen via mooie en gezellige kaartjes.

Gelukkig kreeg ik op de socials ook een hele reeks complimenten en wensen toegespeeld van onbekenden. Lieden met gekke vlaggetjes, boos kijkende nepfoto’s, rare namen en opmerkelijke profielen. Vaak ook nog met een hondenkop als profielfoto. Gekscherend zou je kunnen stellen dat er een hele hondententoonstelling voorbij kwam. Zo zou ik een deuger zijn of een linkse gutmensch. Ook werd me voorgehouden dat 2024 het jaar werd van de “afrekening” met me. En ja, het was nog maar 00.15 uur. Ik was echt verheugd vanwege deze positieve aandacht. Want dat ik al jaren opkom voor mensen die het minder hebben, of niet in staat zijn hun recht te krijgen is iets wat me op het lijf geschreven staat. Dat wordt dan links genoemd en daar ben ik hartstikke trots op. Dus als mensen mij een linkse deuger of deugmens noemen vind ik dat natuurlijk een geweldig compliment. Je zal namelijk maar niet deugen. Hoe sta je er dan op? En ook dat mensen me als een gutmensch (weldoener) zien is heel fijn. Daar kan ik wel wat mee.

Ik zit alleen nog even met die afrekening. Normaal doe ik mijn activiteiten onbezoldigd. Gewoon, omdat ik al bij het bestuderen van de catechismus meekreeg dat je gewoon elkaar een beetje helpt. Ook weer zo’n joods-christelijke traditie, die me door de “hondenkopjes”, als leidend wordt voorgehouden. Maar nu ze zelf zo  aandringen op afrekenen: waar kan ik de factuur naar toe sturen?

Ik wens u natuurlijk alle goeds voor het nieuwe jaar en, geheel indachtig met wat onze burgemeester stelde tijdens zijn nieuwjaarstoespraak, wat meer ontspanning en meer zorg voor elkaar. Wees vooral een deugmens of een weldoener!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Pers vingerscan, Politiek, Satrire. Bookmark de permalink.