Bij deze vluchtelingencrisis is wel iets geks aan de hand!

En weer is er een oorlog waardoor ongelofelijk veel mensen op drift raken. Vreselijk! Ik kan er bijna niet naar kijken. Eerst al die oorlogen die door het westen zijn begonnen en dan nu weer de Russen. Het is een aaneenschakeling van geweld, dood en verderf met als gevolg miljoenen ontheemden.

Toch krab ik nu achter mijn oren. Laat ik duidelijk zijn: Ik vind dat we oorlogsvluchtelingen gewoon moeten opvangen. Dat is ook uit eigenbelang, want wij moeten ook kunnen vluchten als hier de pleuris uitbreekt. Maar het is ook onze menselijke plicht. Toch is er iets geks aan de hand. Ik hoor tijdens de vluchtelingencrisis sinds 2015 en eerdere crisissen argumenten als: opvangen in de regio, we kunnen niet de hele wereld opvangen, vol is vol, ze pakken onze huizen, banen en vrouwen af etc. Nu worden opeens 50.000 mensen uit Oekraïne met open armen opgevangen, als het aan het Kabinet ligt. Let wel: ik ben daar vóór en gelukkig blijven protesten uit! Tegelijkertijd vinden nog dagelijks pushbacks plaats in het zuiden van Europa, zijn de hekken in Hongarije en Polen niet weg en sterven er vluchtelingen aan de Europese grenzen. We zijn niet eens in staat om, zonder veel gedonder, per gemeente enkele tientallen Afghaanse vluchtelingen (o.a. ex-personeelsleden) op te vangen. Nu verdwijnen al deze “tegen vluchtelingen argumenten” als sneeuw voor de zon. Dat is natuurlijk mooi, maar wat doen we nu met de vluchtelingen die waanzinnig lang in de AZC’s zitten, achter die hekken bij Polen en Hongarije en in rampzalige opvangkampen in Griekenland? Ik vind dat we daar nu met stoom en kokend water iets aan moeten doen.

Wat ik me intussen afvraag: Is de ene vluchteling de andere niet? Zijn de vluchtelingen die het westen veroorzaakte niet welkom, maar die door de Russen worden veroorzaakt wel? Heeft het te maken met de huidskleur van de vluchtelingen? Religie kan het niet zijn, want daar wordt bij de Oekraïense vluchtelingen ook, en terecht, niet naar gekeken. Ultraorthodoxen worden aan de grens niet weggestuurd. Er wordt zelfs niet naar gevraagd. Ik zeg verwelkom de oorlogsvluchtelingen, maar bij deze crisis is wel iets geks aan de hand!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek, Sociaal. Bookmark de permalink.