Beste reaguurder, heeft u zich al kandidaat gesteld?

Ik ben best wel een fervente gebruiker van de sociale media. Behalve dat ik daar vaak flink wordt uitgescholden door lieden met de allergekste namen en vlaggetjes, lees ik daar ook de stoerste commentaren op mensen die zich inzetten voor stad en land. Soms is het te lachwekkend om te lezen, zo bot en stompzinnig is het. Maar goed: vrijheid van anoniem grof beledigen, bedreigen en schofferen staat in de grondwet van ons land, of leg ik nu een wet verkeerd uit?

Zo worden Kamerleden, ministers, Statenleden, gedeputeerden, Raadsleden, wethouders, Waterschapsleden en heemraden constant voor mafklappers, eencelligen,  incompetenten en nog meer van dat soort fraais uitgemaakt. Zo moet iedere volksvertegenwoordiger en bestuurder iedere keer per direct worden ontslagen, liefst daarna in schrijnende armoede verder leven. Want ja, wachtgeld en een mooie nieuwe baan mag ook al niet. Soms past zelfs de doodstraf, volgens de anonimo’s. Het maakt overigens niet eens uit van welke politieke kleur iemand is. Ze moeten allemaal opzouten, volgens de reaguurders van diverse pluimage.

Nou bestudeer ik die reacties altijd zorgvuldig. Ik ben dan heel secuur op zoek naar argumenten en alternatieve voorstellen. Hoe moet het dan? Maar vrijwel altijd blijft het, tussen de spellingsfouten door, bij verwensen en komen er geen uitgewerkte ideeën of voorstellen. Dat is toch iedere keer een gemiste kans voor de reaguurders. Want wat is het toch geweldig goed geregeld in ons land. Als je het toch beter weet dan ál die volksvertegenwoordigers kun je zomaar voor jezelf beginnen en een politieke partij oprichten. 20 Partijen gingen de reaguurders al voor, dus het kán, het mág. Je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij een bestaande politieke groepering. Keuze zat, zou ik zeggen. Dat scheelt een hoop papierwerk.

Ik zou dus de toetsenbordridders en jonkvrouwen, die zich vermoeien tijdens het typen van scheldkanonnades, willen vragen: U weet het allemaal zoveel beter, u heeft tijd over, want anders typ je al die nare zinnen niet, waarom wordt u niet actief binnen de politiek? Er komen weer verkiezingen aan! Dus beste reaguurder, heeft u zich al kandidaat gesteld?

Deze column is verschenen in Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek, Satrire. Bookmark de permalink.