Weet wat je wenst als je de publieke omroepen wilt opheffen

Een tijdje geleden schreef ik ook al iets over wat mensen wensen, maar waar ze zelf de dupe van worden. Het ging toen over het afnemen van burgerrechten van een ander.  Dat klapt natuurlijk in je eigen gezicht. Want wat je een ander afneemt, ben je zelf ook kwijt. Nu roeptoeteren ook weer volksstammen dat de publieke omroep moet worden opgeheven. Die “staatsomroep” mag wel weg.

Het is de stem van de zittende macht. Weg ermee! Maar ja, heeft men dan nog wel de feiten op een rij en beseft men wel wat men wenst?

Ons omroepbestel is geen staatsomroep. Het is een samenstel van ledenomroepen en enkele speciale (educatieve- en onafhankelijke nieuws-) zendgemachtigden. Een paar miljoen mensen zijn lid van de verschillende omroeporganisaties. Daar kunnen de politieke partijen niet aan tippen en al helemaal niet die ene partij met maar 1 lid, maar die het hoogste woord heeft op dit onderwerp. Je zou denken dat iedereen dit wel zou weten, want ledenomroepen bestaan nog ‘maar’ meer dan 100 jaar.

Maar heb je daar wel wat aan, aan dat afschaffen van de publieke omroepen. De rechtsdenkende mensen zijn dan wel Omroep ON kwijt, maar ook WNL, Powned en AVROTROS. Dat zijn de omroepen die zichzelf als rechts of rechts van het midden profileren en warme banden hebben met de Telegraaf en Elsevier. Commercieel zouden ze nooit overleven, anders zouden ze al bestaan. Ook de regionale- en lokale omroepen zullen dan verdwijnen. Wat de mensen ook niet beseffen is dat we dan zijn overgeleverd aan buitenlandse publieke en buitenlandse commerciële omroepen voor onze nieuwsvoorziening. Want de enige zenders die serieus aan nieuws doen zijn RTL-4 en RTL-Z. Dat zijn een Duitse zender, mogelijk straks Belgisch. Onze kranten zijn al Belgisch en een deel van onze radiozenders ook. Dat is best wel gek als je bedenkt dat dezelfde roeptoeteraars de grenzen potdicht willen gooien. Ook zullen we dan getrakteerd worden op voortdurende programmaonderbrekingen voor reclameboodschappen. Van die irritante onderbrekingen, gemiddeld 18 minuten per uur, kun je onmogelijk blij worden. Dus weet wat je wenst als je de publieke omroepen wil opheffen

Verschenen bij Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen, Politiek. Bookmark de permalink.