Zendpiraterij

Iedereen heeft zo zijn jeugdzonde. Ik heb deze: radiopiraat spelen. Ik weet niet hoe het kwam, maar dat radiogedoe heeft me van jongs af aan nogal geboeid. Ik wilde ook een radioster worden. Dat ging zomaar niet, dus dan maar radiopiraat worden. In Zeeuws Vlaanderen leverde dat wel wat nieuws op ik de lokale kranten. En weet je wat… ik was toen ook al recalcitrant en liet me niet zomaar van alles gebeuren toen ik werd opgepakt. Maar goed, het was een andere tijd en ik was jong en onervaren……. Lees hier ook de processtukken.

In de pers

Zender van toen

In beslag genomen zender uit 1975. Transistors 2N3553 en BLY 33 (voor de fijnproevers). Zendvermogen rond een Watt of 10. Het opstaande printplaatje was de  pre-emphasisfilter voor een behoorlijk fm-geluid. Zo’n zendertje kostte rond de 150 Gulden. Er werden er honderden van gemaakt en ook in beslag genomen in het land. Afmeting 16 x 5 cm.

Rechtsgang

Hoe het hele proces van oppakken en veroordelen verliep kun je hieronder lezen. De vraag is: hoeveel heeft het eigenlijk gekost om een dorpszendertje uit de lucht te halen. Aan het hele verhaal  te zien vele, vele, vele duizenden guldens. En dat voor een boete van  250 Gulden….. Jaren later besloot de overheid tot het legaal oprichten van lokale omroepen.  Dat maakte direct een einde aan de massale etherpiraterij.

Huiszoekingsbevel 28-12-1975

Politierechter 29-07-1976

Dagvaarding hoger beroep 2-12-1976

Uitspraak Hoger beroep 16-12-1976

Kennisgeving voorwaardelijke veroordeling 18-01-1977