Oudjaar duurt niet één dag, maar gemakkelijk 7 weken!

Ach het is maar één dag per jaar dat we vuurwerk mogen afsteken. Hoort u ze het zeggen, die fanatieke voorstanders van het vuurwerk? Het is maar één dag per jaar dat men de herrie en heel veel luchtvervuiling mag veroorzaken. Dus waar praten we over? De “groene kmer”, zoals liefkozend coalities van lokale VVD tot en met de Partij voor de Dieren worden genoemd, willen ook dat nog afpakken. En er is al zoveel traditie afgepakt van de mannen die maar niet volledig volwassen willen worden, zegt mijn echtgenote iedere keer meewarig.

Maar wat is er nu echt aan de hand. Vele tientallen ernstig gewonden, één dode, inmiddels tientallen miljoenen schade door brand/explosies, hulpverleners en ordehandhavers die overbelast raken. Onder die ernstig gewonden veel kinderen die gevaarlijk vuurwerk kregen van hun ouders. Verder is de luchtvervuiling net zo groot als 7 maanden autoverkeer van heel Nederland. Dat is toch een geweldige traditie? Dat moeten we vooral in ere houden, toch?

Ik vind het bijna aandoenlijk. “Volwassen” mannen die trots hele dozen vuurwerk kopen. Zoveel dat ze dat nooit op Oudjaarsavond kunnen afsteken. Ik zag er eentje die maar liefst € 590, 00 aftikte bij de winkelier. Genoeg voor een lange tijd ellende voor de buurt, de mensen en de dieren. En ja, dat blijkt dan ook. Eind november begint het gedonder al. Midden in de nacht enorme explosies in de wijk. Iedere avond gaan vuurpijlen de lucht in, met veel geknetter. Een aantal keren zelfs om een uur of 3 in de nacht. Allemaal het gevolg van een traditie, die amper een jaartje of 40 – 50 bestaat. Voor die tijd konden die “stoere mannen” van toen het niet echt betalen.

Ik vind het wel triest. Mannen die stiekem in het midden van de nacht een bom laten ontploffen. Niks stoers aan. Beetje laf en zielig. Maar zó zullen ze dat echt niet zien. Het is toch prachtig dat je de boel wakker kan knallen? Dat men daarmee zelf hun verzonnen traditie verknalt en om zeep helpt, dringt kennelijk niet door. Mensen zijn hierdoor het vuurwerk meer dan zat. Het vuurwerkverbod komt eraan. Want dat Oudjaar duurt niet één dag, maar gemakkelijk 7 weken!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Openbare Orde, Politiek. Bookmark de permalink.