Gekke gemeentelijke hobbylobby’s

Wat hebben we toch een malle Gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders. Ze lobbyen wat af, het lijkt wel een hobby!

Eerst nam men een motie aan om te lobbyen voor een A4-zuid. U weet wel, een weg die eigenlijk niet door Spijkenisse gaat en vooral last veroorzaakt bij de buren. Zo zullen Hoogvliet en de Gemeente Hoeksche Waard de grote gevolgen ondervinden van luchtvervuiling en lawaai. De kans dat die weg er ooit komt is nihil, maar toch is er een lobby, zegt men, om die weg toch te laten aanleggen. Nu kan ik wel beginnen over welke enorme verkeersstromen, met vrachtwagens met chemisch spul etc. over de Schenkelweg, Baljuwlaan en Maaswijkweg op gang zullen komen, maar dat voert nu te ver. De leefbaarheid in deze gemeente gaat er niet op vooruit met die weg. Het is overigens volstrekt onduidelijk wat die lobby inhoudt. Een WOO-verzoek (openbaarmaking) wordt al maanden niet beantwoord.

Opeens komt Jong Nissewaard met een voorstel voor een lobby voor een kerncentrale. Huh dacht ik? Gaat de gemeente daarover dan? En waar wil deze eenmanspartij zo’n ding plaatsen? Aan het Voedingskanaal? Aan het Spui? Bij de flats langs de Maas? En krijgt  de hele bevolking dan jodiumpillen, zoals tot 100 km afstand zwangere vrouwen en kleine kinderen? En sinds we weten dat er ernstige ongelukken zijn gebeurd met kerncentrales en in de Oekraïne-oorlog 6 kernreactoren als wapen worden gebruikt, is dat dan wel wijs?

Maar nee, dat heb ik helemaal verkeerd begrepen. Zo’n kerncentrale komt natuurlijk niet binnen onze gemeentegrenzen. Want daar hebben we het al héél moeilijk met een paar windturbines die de “horizon gaan vervuilen”. Een koeltoren van 150 meter hoog en 50 meter breed is opeens geen probleem, zolang die maar andermans uitzicht verknalt. Het is nog wel te hopen dat dit in een gemeente is die boven de zeespiegel ligt, gezien de zeespiegelstijging.

Ik heb me zeer verbaasd dat een piepkleine meerderheid van de Gemeenteraad deze lobby wil en op deze manier, want je praat gratuit over het lot van andere mensen, zonder zelf de gevolgen te ondervinden. Ik had van jonge politici beter verwacht dan het voorstellen van gekke gemeentelijke hobbylobby’s.

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek, Satrire, Uncategorized. Bookmark de permalink.