Joepie! Iedereen gratis geld, of toch niet?

We hebben net Prinsjesdag achter de rug. En wat werd er weer gestrooid met geld. Het leek wel de vooravond van een landelijk verkiezingsjaar! Sinterklaas bestaat, zei gekscherend ooit VVD baas Hans Wiegel over Joop den Uyl (PvdA), maar nu heet de goedheilig man toch echt Mark Rutte. De ene tegemoetkoming na de andere wordt ons beloofd door het kabinet. Ook bleven belastingkortingen op sommige zaken nog even ongemoeid. Daarbij komt ook nog eens een prijsplafond, wat vroeger dus een prijsmaatregel heette, waar half ondernemend Nederland tegen te hoop liep. Allemaal om onze koopkracht niet teveel te laten dalen.

Maar ja, dan ga ik weer tobben en rekenen. Dat is nu eenmaal die tic die ik heb. Vragen, vragen, nog eens vragen en alsmaar vragen. Niks aannemen of slikken voor zoete koek, maar vragen. Want ja, we krijgen nu allemaal een soort van gratis geld, maar kan dat zomaar? Hebben ze nu toch stiekem al die jaren een geldbron aangeboord in de kelder van het Ministerie van Financiën? Hebben ze toch ergens in het geheim een geldboomplantage verborgen voor ons gehouden?

Natuurlijk is het heel goed dat het minimumloon fors omhoog gaat, samen met de uitkeringen. Het is begrijpelijk dat we de zwaksten van onze samenleving beschermen tegen een mogelijk bankroet. Maar waar komt dat geld toch allemaal vandaan. We zijn nog niet eens bekomen van de enorme financiële klappen van de coronapandemie en dan komt  er nu een energiecrisis en forse inflatie achteraan.

Ik ga u uit de droom helpen. We gaan al deze subsidies, belastingkortingen en compenseringen gewoon weer helemaal zelf betalen. Met z’n allen! Linksom of rechtsom. We betalen het zelf de komende jaren. Een reeks van bestedingen zullen voor altijd duurder blijven. De belastingen zullen later flink omhoog moeten, anders krijgen we heel veel niet meer gefinancierd. Het niet aanvullen van het gat in de schatkist gaat anders ten koste van de zorg, het onderwijs en andere maatschappelijk belangrijke zaken.

Potverdikke, zit ik hier nu een feestje van vrijgevendheid enzo te verknallen?  Mwa, nee toch? Het is maar een reality check! Ik denk slechts: Joepie! Iedereen gratis geld, of toch niet?

Verschenen in Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Politiek, Satrire, Uncategorized. Bookmark de permalink.