Hoezo De Stoep Madurodam?

Ik ben een “zo nu en dan” bezoeker van ons theater De Stoep. U weet wel, dat ruimteschip langs de Schenkelweg in Spijkenisse. Ik was nooit voorstander van dat futuristische gebouw, ter vervanging van het theater aan het Uitplein. Het kostte een partij geld, allemachtig! Ik was ooit bestuurder van een actiegroep “Stop de sloop van de Stoep”. Ik stemde dan ook tegen de nieuwbouw in de Gemeenteraad. Maar, zoals dat gaat in een democratie, ik legde me er keurig bij neer toen de stemming anders uitviel en een nieuw theater een feit werd. Er was nog wel een dingetje met het windrecht van de molen aan de overkant, maar dat werd “opgelost’ door de molen op een betonnen sokkel te zetten. Gekscherend werd dan ook de molen een “Amsterdammertje met wieken” genoemd. Want door die sokkel zijn niet alle afmetingen in verhouding.

Ik bij de voorstelling van Freek de Jonge. Gewoon een topavond, vol grappen en bespiegelingen. Balsem voor de ziel dus van deze oude rot in het vak. Het klopte allemaal. En ik moet gewoon stiekem toegeven, als ouwe criticaster, dat de Stoep een gastvrij, ruim opgezet en prettig zittend theater is. Het klopt daar gewoon allemaal. Ik kom er graag.

Maar ja, Freek steekt overal de draak mee en daar behoorde een lofrede over dit theater bij. Het was geweldig hier, fraai daar en zo ging het even door.  Je zou dan denken: niks aan de hand. Maar het venijn van de Jonge zit natuurlijk altijd in de staart. Hij kon het niet laten om ook fijntjes een grap te maken over de plek van het theater. Een voor mij moeilijk te genezen wond werd opengereten! Hij vergeleek de situatie van De Stoep en de molen Nooitgedacht met Madurodam! Daar ging mijn hele avond! Opeens werden de blikvangers aan het entree van de stad gedegradeerd tot klein spul voor Chinese toeristen. Daar gingen mijn trotse gevoelens voor de stad. Het was gewoon een soort van aanranding! De Stoep is gewoon een top theater met een monumentale molen aan de overkant. Moderne tegenover historische architectuur. Punt uit!

Madurodam….. mijn hemel! Dan word ik toch een beetje heel erg fanatiek chauvinistisch en denk dan: zeg mijnheer de Jonge, hoezo De Stoep Madurodam?

Verschenen in Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen, Satrire. Bookmark de permalink.