Camera affaire Nisssewaard 2021

Een ezel stoot zich in het gemeen niet voor de tweede maal aan de zelfde steen!

(Een ezel stoot maer eens zich aen den zelven steen. De mensch wel zevenmael, en denckt niet om zijn been.)

Dat bedacht ik me toen ik zag dat mijn gemeente opnieuw niet reglementair her en der camera’s ophing. Om overlast te bestrijden en een pinautomaat te beveiligen, zei de burgemeester. Het is echter voor niemand toegestaan om dat heimelijk te doen, of zonder voorafgaande aankondiging. De politie verklaart de wetgeving op haar site als volgt:

“Op grond van de wet moeten burgers in kennis worden gesteld van de mogelijkheid dat zij op beelden kunnen voorkomen zodra zij het gebied betreden dat valt binnen het bereik van de camera’s. Aan deze vereiste moet niet alleen worden voldaan bij het vastleggen van beelden, maar ook als er sprake is van monitoring en er dus geen opnames worden gemaakt. Het niet kenbaar maken van cameratoezicht is strafbaar.”

Hieronder kunt u het verloop volgen.

19-09-2023 Algemeen Dagblad

17-09-2023 Bezwaarschrift tegen besluit Autoriteit Persoonsgegevens om geen verder onderzoek te doen. Men stelt dat de overtreding is beëindigd en dat het daarmee achter de rug is, maar mobiele camera’s worden voortdurend ingezet. Ook nu. Lees hier het bezwaarschrift.

 

o7-09-2023 Autoriteit Persoonsgegevens bepaalt: Politie moet cameratoezicht melden. Het heeft even geduurd, maar AP bepaalde dat de politie je niet mag overvallen met cameratoezicht. Men moet o.a. melden dat je wordt gefilmd.  Lees hier de uitspraak.

 

11-02-2021 AD: ‘Mobiele camera’s na extra check binnen twee weken weer aan’. Burgemeester Foort van Oosten wil dat binnen twee weken de mobiele camera’s weer worden aangezet in Nissewaard. Wel moeten ze dan aan alle voorwaarden voldoen. Dat heeft Van Oosten gezegd in een vergadering. Vorige week liet hij de camera in het Spijkenisser winkelcentrum Maaswijk weghalen na een klacht van een inwoner.

06-02-2021 AD: Burgemeester haalt mobiele camera weg na klacht Spijkenisser. Burgemeester Foort van Oosten zet een mobiele beveilingscamera voorlopig niet meer in op plekken waar mogelijk zaken niet in de haak zijn in zijn gemeente Nissewaard. Hij heeft dat besloten na een klacht van Spijkenisser Alfred Blokhuizen. De camera stond gisteren nog in winkelcentrum Maaswijk in Spijkenisse. (lees offline artikel)

06-02-2021 Groot Nissewaard: Burgemeester stopt voorlopig gebruik mobiele camera’s. Alfred Blokhuizen zag op winkelcentrum Maaswijk een mobiele camera staan, maar geen waarschuwingsbordjes. Reden voor hem om de Autoriteit Persoonsgegevens te vragen handhavend op te treden tegen de gemeente Nissewaard, die opdracht had gegeven tot het plaatsen van deze camera.

04-02-2021 AD: Klacht van bewoner: ‘Mij heimelijk filmen is tegen de wet’. Spijkenisser Alfred Blokhuizen (65) heeft klacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens over het hem heimelijk filmen in winkelcentrum Maaswijk. In het verleden won hij als GroenLinks-raadslid een zaak tegen de toenmalige gemeente Spijkenisse die ambtenaren met verborgen camera’s bespiedde. (lees offline artikel)

03-02-2021: Handhavingsverzoek Autoriteit Persoonsgegevens Bewakingscamera’s Nissewaard.