Cursus staatsrecht voor Gemeenteraad, wethouders èn burgemeester!

In ben een zelfkastijder. Ja èch wèl! Ik ben zo’n type dat met regelmaat vergaderingen van Gemeenteraden volg en er ook inspreek. Soms als belangenbehartiger namens FNV-leden met een uitkering, dan weer als ondersteuner van een PVV Raadslid die door zijn eigen partijgenoten werd gecriminaliseerd en bedreigd, dan weer als vertegenwoordiger van de grootste bewonersorganisatie van Nederland m.b.t. vliegverkeer (www.btvrotterdam.nl & www.schipholwatch.nl). Je maakt dan nogal eens wat mee.  Het is allemaal vrijwilligerswerk, dus ach, ik doe het mezelf allemaal aan. Maar genoeg borstklopperij en geklaag.

Ik zie dat Gemeenteraadsleden èn wethouders zich niet aan de spelregels houden. Erger is het als de burgemeester, als voorzitter, dat ook niet doet. Zo maakte ik me al eens druk in onze krant over het feit dat vergaderingen op het gemeentehuis van Nissewaard vrijwel er altijd uit zien als “vragenuurtje college van B&W”. Het lijkt of er krampachtig wordt voorkomen dat er ook maar een beetje discussie ontstaat, waar standpunten worden gewisseld en waar de Raadsleden van elkaar kunnen leren. Want ja, soms heeft een andere partij misschien wel eens hartstikke gelijk. Daar kun je toch je voordeel mee doen. Maar nee, dat wil maar niet lukken in Nissewaard.

En dan zegt de burgemeester dit in een vergadering: “De rondvraag is bedoeld voor het college”, toen Sip van der Weg van het CDA een voor hem héél belangrijk en actueel integriteitspunt wilde aankaarten in een rondvraag. De burgemeester probeerde daarmee een discussie hardhandig in de kiem te smoren. Dat is niet alleen niet netjes, vind ik, maar ook niet correct. In de Gemeenteraad richt men zich op elkaar en zijn leden van het College (in feite werknemers van de Raad) te gast, mogen hooguit desgevraagd reageren en zijn dus zeker niet de baas! Raadsleden maken zelf uit waar men over debatteert en op wie men zich richt. Moet u eens proberen: tegen uw baas zeggen dat hij/zij zijn mond moet houden…..

Als ik hoor hoe discussies moeilijk worden gemaakt denk ik toch echt: Organiseer in hemelsnaam ‘n cursus staatsrecht voor Gemeenteraad, wethouders èn burgemeester!

Verschenen in Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.