We zijn bondgenoot van de boeren

Nu gisteren de stikstofplannen zijn gepresenteerd, is duidelijk dat onze boeren zwaar worden getroffen. Vooralsnog als enige sector en dat is onterecht. (foto: FotoOK, Spijkenisse)

Dat er flink werk aan de winkel is voor de agrarische wereld om onze natuur te redden is ook voor SchipholWatch helder. Maar de blik is wel erg eenzijdig gericht, zoals het er nu naar uitziet, op deze sector. Dat trekt een wissel op de economie in ons land, want we verdienen behoorlijk aan de export van onze landbouw- en veeteeltproducten.

Wij vinden dat niet terecht. Er moet ook heel veel gebeuren in andere sectoren, waaronder de luchtvaart.

Belangrijk is dat als de luchtvaart flink wordt teruggedrongen, niet alleen het stikstofprobleem wordt aangepakt, maar ook lawaai wordt teruggedrongen en de uitstoot van klimaatgevaarlijk CO2 wordt gereduceerd. Lawaai dat natuurgebieden verstoort en CO2 dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Bovendien scheelt het in de uitstoot van veel andere naargeestige dampen uit vliegtuigen die de volksgezondheid aantasten.

Armlastige luchtvaart
In tegenstelling tot aan de landbouw verdienen we vrijwel niks aan de luchtvaart. De vliegsector heeft vrijwel altijd geldhonger en ligt continu aan het staatsinfuus. Dit om een zinloze stofzuigerfunctie – de hub – in stand te houden.

U weet wel: het ophalen van passagiers met kleinere vliegtuigen om ze, zonder enige significante bijdrage aan de economie, te laten overstappen op Schiphol. We hebben er wel de enorme overlast en ernstige luchtvervuiling van. Het stoppen van die honderdduizenden vluchten kan wat ons betreft ten goede komen aan de boeren van ons land.

We vinden dan ook dat de boeren hard aan de bel moeten trekken en eisen dat de luchtvaart tenminste evenveel moet krimpen als de agrarische sector. Iedereen moet zijn aandeel leveren, niet alleen de boeren. Door een eerlijke verdeling hoeven er minder boeren hun bedrijf op te geven.

SchipholWatch staat vierkant achter de terechte eis van boeren dat ook de grote vervuilers zoals de luchtvaart hun steentje moeten bijdragen. We zijn bondgenoot van de boeren!

Alfred Blokhuizen, voorzitter van de stichting SchipholWatch

(foto: FotoOK, Spijkenisse)

Dit bericht is geplaatst in Luchtvaart. Bookmark de permalink.