Voedsel weggooien is gewoon doodzonde!

Of je het ermee eens bent of niet, het klimaat is een van de belangrijkste onderwerpen van deze tijd. Sommige mensen denken dat de impact van Nederland op de klimaatverandering relatief klein is. Maar dat betekent niet dat we geen verantwoordelijkheid hebben om ons deel te doen. Een manier om bij te dragen is door verspilling tegen te gaan. Natuurlijk is het belangrijk om energie en grondstoffen te besparen, maar voedselverspilling is net zo’n groot probleem. Gelukkig kunnen we daar thuis iets aan doen. Ook bespaart het nog eens geld. Door slim boodschappen te doen kun je direct verschil maken.

Toch is er een sector die nog steeds veel voedsel verspilt: de horeca. Bijna 10% van wat men inkoopt belandt uiteindelijk in de afvalbak. Dit is maar liefst 55.000.000 kg per jaar. Enorm! Zeker als je bedenkt wat er nodig is om al dat voedsel te produceren. Overigens ligt de schuld niet alleen bij de ondernemers. Ook gasten spelen een rol in deze verspilling.

Gelukkig zijn er mooie ontwikkelingen gaande in Nissewaard. Sommige restaurants maken bewuste keuzes door strak in te kopen, kleinere porties te serveren met de optie om gratis bij te bestellen, en te werken met regionale seizoensproducten. Ook zie je steeds vaker dat restaurants aan het einde van een maaltijd vragen of je het overgebleven eten wilt meenemen. Dat zijn goede initiatieven die navolging verdienen.

Eigenlijk zou het standaard moeten zijn dat de bediening vraagt: “Wilt u meenemen?” Voor sommige ondernemers is dit al heel normaal, maar niet voor alle. Voor gasten is het ook wennen om zelf te vragen of ze mogen meenemen. Jaren geleden was ik in de VS. Het personeel vroeg of ik een doggybag wilde. Meenemen is daar normaal en is zelfs een compliment voor de chef. Waarom zouden we dat hier niet ook kunnen doen? Het is een kleine moeite, maar het kan ‘n groot verschil maken.

Kortom, zeg ik    als klimaatburgemeester: het is goed voor het klimaat én goed voor de centen. Het is aan ons allemaal om bewust met voedsel om te gaan en zo een steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Ik baal wel dat ik die heerlijke dame blanche dan steeds niet kan meenemen naar huis, maar voedsel weggooien is gewoon doodzonde.

Verschenen in Weekblad Groot Nissewaard

 

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek, Sociaal. Bookmark de permalink.