Arrestatie tijdens werkzaamheden Protesten Schiphol

Op 14 december 2019 werd ik, tijdens het uitvoeren van radioverslagwerkzaamheden, tijdens een “Protestival” van Greenpeace Nederland gearresteerd en afgevoerd naar de kazerne van de Marechaussee. Ik neem daar natuurlijk geen genoegen mee. Door de arrestatie werd journalistiek werk gefrustreerd. Uit de dossiers, die ik na afronding van de procedure openbaar zal maken, blijken intussen 6 verschillende lezingen te zijn van de reden van de aanhouding. Dat moet leiden tot vrijspraak.

Ontvangen 01-01-2021 Openbaar Ministerie. Brief vol met onjuistheden, aannames en vage beschuldigingen. Opmerkelijk detail: de beschuldigingen zijn niet terug te vinden in een proces verbaal. Lees hier de brief en vergelijk met foto’s en het filmpje.

Ontvangen op 17-12-2020: Dossier Greenpeace demonstratie. Na heel veel vijven en zessen en doorvragen kreeg ik uiteindelijk mijn dossier, dit ten behoeve van een klacht. Uit het doossier blijkt dat men mij bestempelt als demonstrant en niet als radiojournalist. Terwijl uit de beelden blijkt dat ik aan het interviewen was, met toestemming van dezelfde Kmar.

23-11-2020: Antwoord Openbaar Ministerie. Men stelt dat dat ik een demonstrant was die niet weg wilde gaan. In een gesprek gaf de Officier van Justitie toe niet het volledige dossier te hebben gezien en de beelden hier niet wil bekijken.

24-10-2020: Brief aan Officier van Justitie met vraag om uitleg reden van seponering. Omdat het OM verklaarde aan RTV Rijnmond dat ik voldoende was gestraft. Dat suggereert dat er een straf is gegeven. Dat kan niet.

Villa Media 23-10-2020: Geen vervolging voor bij klimaatprotest gearresteerde radiojournalist. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat radiojournalist Alfred Blokhuizen niet vervolgen. Blokhuizen, tevens voormalig raadslid van Spijkenisse, werd op 14 december 2019 opgepakt tijdens een klimaatprotest op Schiphol.

RTV Rijnmond: 22-10-2020: Radiojournalist uit Spijkenisse niet vervolgd na arrestatie klimaatprotest. Het Openbaar Ministerie gaat radiojournalist en oud-raadslid Alfred Blokhuizen niet vervolgen. Blokhuizen werd op 14 december vorig jaar opgepakt tijdens een klimaatprotest op Schiphol.

AD 21-10-2020: Oud-raadslid Alfred Blokhuizen niet vervolgd na arrestatie tijdens klimaatprotest. Justitie gaat oud-raadslid Alfred Blokhuizen (GroenLinks) niet vervolgen na zijn arrestatie op 14 december tijdens een klimaatprotest op Schiphol.

 

Openbaar Ministerie 11-09-2020: Seponering. Het Openbaar Ministerie seponeert de zaak waarvoor ik werd gearresteerd. Reden: “U zelf door het gebeurde of de gevolgen daarvan bent getroffen”

29-09-2020: Klacht tegen onterechte arrestatie door Marechaussee. Omdat ik ten onrechte werd opgepakt, tijdens mijn werkzaamheden als radioverslaggever en daarbij zelfs werd gefaciliteerd door de marechaussee, heb ik geklaagd over het optreden van de desbetreffende ambtenaar. Klacht is behandeling.

14-12-2019: Beluister hieronder een deel van de reportage die ik daar maakte.

14-12-2020: Beelden van de arrestatie. Zie hoe ik mijn reportagerecorder en telefoon in “veiligheid” breng. Te horen is dat ik laat weten dat ik niet van Greenpeace ben en als journalist daar aan het werk was. Maar helaas, luisteren naar een aangehoudene is niet het sterkste punt van de marechaussee.

 

AD 14-12-2019: Voorzitter Vereniging tegen Vliegtuigoverlast opgepakt bij klimaatprotest Schiphol: ‘Ze kenden geen pardon’. Voorzitter Alfred Blokhuizen van de Vereniging Bewoners tegen Vliegtuigoverlast van Rotterdam The Hague Airport is vanmiddag opgepakt bij een klimaatprotest op Schiphol. Hij werd afgevoerd met een arrestantenbus maar is na drie uren weer vrijgelaten.

RTV Rijnmond 14-12-2020: Radiojournalist uit Spijkenisse opgepakt bij klimaatprotest op Schiphol.  Radiojournalist Alfred Blokhuizen uit Spijkenisse is zaterdagmiddag opgepakt bij een klimaatprotest op Schiphol. Hij was naar eigen zeggen een reportage aan het maken van het protest op de luchthaven, toen hij van de marechaussee mee moest naar het cellencomplex.