Bespreekbaar gemaakt. Katjing!

Heeft u dat ook wel eens? Dan lees je iets en dan denk je: lees ik dat nu heel goed, of zit er een stofje in mijn ogen? Even wrijven en dan kom je tot de schokkende ontdekking dat iets er echt staat!

Waar gaat het om? Nou, het gaat om iets héél belangrijks: kinderarmoede! Dat is een vreselijk verschijnsel in een van de allerrijkste landen ter wereld, waar terrashangen, shoppen en vliegvakanties naar vreemde oorden tot eerste levensbehoefte en basale mensenrechten zijn verheven. Het staat vast dat vele honderden kinderen in onze gemeente in schrijnende armoede opgroeien. Dat heeft zeer grote gevolgen voor deze superonschuldige medemensjes. Daar hebben ze levenslang last van. Erger nog, het is bewezen dat hun leed ook vaak wordt overgedragen aan hún kinderen. Langdurige uitzichtloosheid en ellende ligt hier op de loer.

Onze gewaardeerde gemeente, onder bezielende leiding van wethouder Wouter Struijk (PvdA) stond trots met een document in handen. Een heus samenwerkingsverband werd aangegaan om kinderarmoede te bestrijden. Dat is natuurlijk een heel loffelijk streven. Wie wil nu niet dat de armoede uit de stad verdwijnt.

Je denkt dan dat de wethouder als een speer aan de slag gaat om de daad bij het woord te voegen. Ik zat met spanning verder te lezen! Gaat hij bijzondere bijstand per direct veel makkelijker maken? Wordt de langdurigheidstoeslag voor mensen die heel lang een uitkering hebben, verhoogd en automatisch uitbetaald? Schaft hij per direct een hele reeks onmogelijke formulieren af? Maakt hij sportverenigingen gratis voor die kids, zonder tussenkomst van prachtige goede doelen, zoals het Jeugdfonds? Verhoogt hij de uitkeringen, zodat de voedselbank per direct kan worden gesloten? Worden supersnel problematische schulden gesaneerd? Diepe zucht, nee!

Het ambitieniveau ligt volgens de afdeling voorlichting fors lager. In tegenstelling tot wat het kloeke bericht stelt, blijft het wèl bij mooie woorden. Het staat er ècht: “Want als er armoede wordt gesignaleerd, wordt dat met het betreffende gezin bespreekbaar gemaakt”. Katjing!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.