De politieke partij DENK krijgt haar gelijk op een presenteerblaadje

Ze zullen de felle tegenstanders, de journalisten met oogkleppen, de anonieme reaguurders en racisten heel dankbaar zijn

Foto: Denk

Met veel verbaal geweld wordt de politieke partij DENK bestreden. Tot het onbetamelijke aan toe. Dat verbale geweld was volledig voorspelbaar, want het past in een oud en overbekend ritueel.

 

Nog niet eerder kwam er een partij op zo’n expliciete wijze op voor de belangen van ‘allochtoon’ Nederland. Ik haat dat woord, maar voor de discussie is het ‘makkelijk’. Nog nimmer werd zo duidelijk dat het voor DENK wel mooi geweest is, wat deze partij betreft, met het achterstellen van de niet ‘kaaskoppen’. Het achterstellen wordt extra onderstreept door het felle verzet tegen deze politieke nieuwkomer, die deels communicatiemethodes gebruikt van andere populistische partijen. Als het even kan worden allerlei democratische rechten ontzegd aan DENK als het aan vooral rechtse partijen ligt.

DENK is wat mij betreft een slachtoffer van een mechanisme met deze fases:

1. Eerst genegeerd worden
2. Dan bespot worden
3. Dan gecriminaliseerd worden
4. Dan gelijk krijgen

Het is een oeroud mechanisme, dat zich maar blijft herhalen. Kennelijk leert niemand bij! Je zou verwachten dat politici en journalisten slim genoeg zijn om dit mechanisme te onderkennen en er dus ook niet in mee zullen gaan. Niet dus!

Het feit dat o.a. ‘snorremansje’ ? van dat kinderachtige voetbalprogramma zo tekeer gaat tegen Sylvana Simons geeft aan dat DENK definitief in fase 3 terecht is gekomen. Dat bleek ook al uit de vraag of ze wel in de Commissie Stiekem mochten plaatsnemen. Dat was regelrechte criminalisering. Ook het in de nationalistisch Turkse of extremistische islamitische hoek drukken is zo’n staaltje van criminaliseren. Die argumenten deugen niet want alleen de 2 voormannen zijn Turks en Sylvana Simons (Nederlandse) is geen islamiet.

De derde man is van Marokkaanse afkomst en is vrijdenker. We weten dat het niet deugt en toch blijven die argumenten maar komen en komen. Dat is kwaadwilligheid. Gewoon om maar niet tot de kern van de rechten en standpunten van DENK te hoeven komen. Door op de vorm te blijven meppen voorkomen de opponenten van DENK zelf dat ze tot de inhoud te komen. Ook een heel klassieke fout.

Hoe harder de commentaren, hoe meer gelijk DENK krijgt. Hoe dichter fase 4 in zicht komt. En het aparte is dat de hardvochtige ontkenners en bestrijders er dan zelf voor zorgen dat fase 4 uiteindelijk werkelijkheid wordt. Maar ik zei het al, kennelijk leert men niet bij. Door het grove geweld tegen de underdog wint de underdog uiteindelijk bijna altijd. Maar ja, dat inzicht blijft ook maar nergens hangen. Die fout wordt ook herhaald en herhaald, hoe vaak men er ook voor wordt gewaarschuwd.

DENK krijgt door de hardheid, de ongenuanceerdheid en het ontzeggen van rechten hun gelijk op een presenteerblaadje. Ze zullen de felle tegenstanders van deze partij, de journalisten met oogkleppen, de anonieme reaguurders, de racisten en Pegida aanhangers heel dankbaar zijn voor het systematisch bewijzen van hun gelijk. Fase 4 komt snel in zicht!

Oplossing: matig de toon, verdiep je in de problematiek waar DENK voor opkomt en ga in gesprek. Verzet zet alleen de boel op scherp en geeft DENK volledig gelijk!

Verschenen bij Joop.nl van BNNVARA

 

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.