Dieren hebben recht op een ècht leven!

U heeft het misschien al gelezen of gehoord. De wetgeving met betrekking tot het welzijn van dieren is flink gewijzigd. De wet bepaalt, en ik zeg het in mijn eigen woorden, dat je dieren mag houden, maar dat ze wel hun natuurlijke gedrag moeten kunnen vertonen. Dat heeft wel gevolgen voor iedereen die een huisdier houdt. Honden in te krappe hokken houden? Mag niet meer. Parkieten alleen in een kooi opsluiten? Afgelopen. Konijnen opgesloten houden in te kleine hokken? Finito. Wilt u een huisdier houden? Dan moet u ervoor zorgen dat de dieren zich normaal moeten kunnen gedragen. Dan is het niet meer genoeg dat u het dier voldoende te eten geeft en regelmatig aait. Dat normale gedrag is meestal niet het gedrag dat je als mens graag zou zien. Door sociale dieren alleen te houden zijn deze schepselen levenslang eenzaam en depressief. Doordat ze te klein opgesloten zitten, terwijl ze normaal kilometers per dag zouden afleggen, raken ze levenslang gefrustreerd.

En toen kwamen de ik-ik-ik denkers aan het woord op de sociale media. U weet wel, die mensen die alles naar zichzelf toe trekken en niet ècht denken aan het welzijn van de dieren. Het gaat dan om “ik vind het leuk” en niet om “wat doet het met het dier dat zich niet kan uiten of verdedigen”. Daar gingen de luidruchtigsten onder ons weer flink los. Waar bemoeit de overheid zich mee en “ik” ben goed voor mijn beesten, zijn de reacties. Gepaard gaand met vloeken, doodshoofden en soms een Nederlandse en Israëlische vlag. Dat laatste begrijp ik helemaal niet, maar dit even terzijde.

Ik vind het uitstekend dat dieren beter worden beschermd tegen het gedrag van mensen. Dieren zijn levende wezens. Het zijn schepselen God’s, zeg ik maar als oud katholiek jochie. Je kunt levende wezens niet in eigendom hebben. Dieren zijn slachtoffer van ons gedrag, omdat ze zich niet kunnen verdedigen. En als ze dat toch doen, dan moeten ze dood. Denk maar aan honden die bijten, uit frustratie. Wolven die een schaap eten. Ganzen die worden vergast om….. om wat eigenlijk? Oja, geld! Dat sommigen roepen dat de wet niet is te handhaven en daarom niet moest worden ingevoerd is flauwekul. Het stelt een norm! Dieren hebben recht op een ècht leven!

Verschenen in weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen. Bookmark de permalink.