Gemeenteraad: Echt of cabaret?

Beluister hier de column

Foto: Unsplash

Je leest niet erg vaak iets over de Gemeenteraad van Nissewaard in de krant. Wel natuurlijk over de “heldendaden” van slechts mannelijke wethouders. Daarom maar eens geluisterd naar een commissievergadering. Want dat is interessant voor notoire criticasters zoals ik.

Aan de orde een rondvraag van Peter van der Velden van de Volkspartij. Vraag aan het College waarom de Raad niet direct is geïnformeerd over belangrijke ontwikkelingen en een oproep aan de Raad om het College de opdracht te geven om snel te onderhandelen over een definitieve oplossing in een voortslepende zaak.

Het ging al direct mis. Het Raadslid had afgesproken met de voorzitter, zo bleek, dat hij zijn verhaal ongestoord mocht doen. Maar nee, na 8 zinnen werd hij 5 maal onderbroken. De voorzitter greep niet direct in. Hierna kwam een wethouder met een antwoord dat niet sloeg op de vraag van de vragensteller. Ook geen toezeggingen om de zaak op te pakken. Daarna reageerden Raadsleden met niet ter zake doende opmerkingen en stellingen als “We zijn niet bevoegd het College opdrachten te geven”, “U heeft geen mandaat”, “U had het anders moeten brengen” en een verwijt dat het Raadslid sprak met burgers, een belangenorganisatie en een andere politieke partij. Kortom, alles waar een Raad voor is opgericht mocht NIET volgens die woordvoerders. Uhhhhh? Hoebedoelu?

Hier ligt een schone taak voor de burgemeester, als ex-advocaat en hoeder van onze democratie: Een cursus staatsrecht en “dualisme” voor Raad en College, want een Raadslid is juist gekozen om Collegeleden aan te stellen, opdrachten te geven en te controleren. De verkiezingsuitslag geeft daarvoor een mandaat en het is een volksvertegenwoordiger juist geráden om met de bevolking, belangenorganisaties en andere partijen te spreken. Dan hoor je wat er speelt! Kortom: de Raad is de baas, niet het College!

Wat is hier gebeurd? Nemen de reagerende Raadsleden hun eigen werk wel serieus? Was deze vergadering écht of cabaret?

Beluister de vergadering (18 min.)

Reageren: column@alfredblokhuizen.nl

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.