Het dierenrijk is alleen leuk en mooi in natuurfilms op tv!

Wij mensen zijn wel een beetje wonderlijk bezig. We maken deel uit van de schepping, maar we vinden alle andere schepselen Gods  maar lastige wezens. Steeds vaker zien we wilde dieren in natuurgebieden maar als oorzaak van overlast. In het landbouwgebied worden die dieren alleen maar gezien als schadepost. De oplossing van de “overlast” van dieren is de jacht, oftewel het afschieten, afvangen en vergassen van vrij levende dieren. Zelfs als ze beschermd zijn, omdat ze tegen het uitsterven aanzitten, worden er soms jachtvergunningen afgegeven om de soort te decimeren. En voor wat? Juist ja, voor geld. Dit terwijl wij mensen de dieren steeds meer leefruimte afpakken, met al die woonwijken, industrieterreinen, wegen en wandelpaden in overbewandelde bossen. Dan zwijg ik nog maar over die illegale crossmotorrijders die door bossen scheuren.

Aan de andere kant doen we alles om onze huisdieren te vertroetelen. Op Radio1 hoorde ik zelfs voorbijkomen dat er gevallen bekend zijn van staaroperaties bij knuffeldieren. De omzet bij dierenartsen is spectaculair gestegen, de laatste jaren.

Weer aan de andere kant kennen natuurfilms enorm hoge kijkcijfers. In tv-winkels staan altijd natuurfilms op de schermen, vanwege de kleurenpracht van het planten- en dierenrijk. De documentaires van  Sir David Attenborough worden superhoog gewaardeerd en heel veel bekeken. Daarvan raak ik toch in de war. Hoe kan het dan dat men de natuur van om de hoek zo verafschuwt? Waarom raken mensen in de stress als een wolf over de velden struint. Waarom worden mensen boos als er plannen komen om de maximum snelheid omlaag te brengen, op provinciale wegen, om damherten te beschermen tegen voor deze dieren dodelijke aanrijdingen?

Wat eigenlijk wordt gezegd, door een luidruchtig deel van Nederland: Natuur hoort hier niet thuis. Dat is alleen maar lastig. Dat genieten van de natuur moeten we kennelijk maar doen in het verre buitenland, waar men liefst lawaaischoppend en luchtvervuilend naartoe vliegt. In Nederland is het dierenrijk alleen leuk en mooi in natuurfilms op tv!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen. Bookmark de permalink.