Hier wonen? Levensgevaarlijk!

Foto: Unsplash

Kortgeleden bekeek ik de site van de regionale omroep. Je moet toch op de hoogte blijven van wat er gebeurt in de regio. Graag kijk ik dan ook naar de geinige gebeurtenissen die in onze dorpen gebeuren. Daar is tenslotte de uit belastinggeld betaalde regionale omroep ook voor. Maar na deze dag mijd ik die voorpagina. Het lezen maakt me boos en chagrijnig.

Toen de website opende werd ik getrakteerd op een levensgrote foto van een politiegordel vol met wapentuig en een machinegeweer in de aanslag in een zwart leren handschoen. Ik neem aan dat de schrijver van dat artikel goed heeft nagedacht over wat hiermee wordt bereikt. Ik vind dat knap intimiderend. Verder op de pagina 16 (!) van de 20 artikelen over misdrijven en foto’s van politie uitrusting. Helemaal niets over wat er zo goed gaat in onze regio. Alleen maar gedonder. Het beeld wat men schetst is: het is hier Sodom en Gomorra!

Deze opstapeling van slecht nieuws klopt ook helemaal niet met de werkelijkheid. De criminaliteit neemt al jaren af. Het aantal berichten over criminaliteit, zonder enige duiding, neemt alleen maar toe. Het is dan ook geen wonder dat mensen niet geloven in die afname van fout gedrag. De door hen zelf betaalde media doen er alles aan om dat onjuiste beeld te versterken. En waarom doen ze dat? Wat is het doel van de hoofdredacteur om onze regionale publieke omroep zich zo te laten profileren? Ik kan daar niet bij.

De publieke omroep is vooral ook bedoeld om hun kijkers en luisteraars te “verheffen”. Een ouderwetse term, maar nog altijd heel actueel. De publieke omroep moet duiden en duiden. Door vrijwel alleen misdaadnieuws te brengen, zonder uitleg en perspectief wordt men in het ongewisse gelaten over de werkelijke wereld waarin men leeft. U weet wel: een van de allerveiligste plekken op onze planeet.

Ik produceer al jaren een dagelijks radioprogramma voor de lokale publieke omroepen (www.delateavond.nl). Ik ontvang meer dan 30 superpositieve persberichten per dag van zaken waar men mee bezig is in dezelfde regio en slechts een paar politieberichten. Dat is de echte wereld. Daar voel ik me veel gemakkelijker bij.

De regionale omroep roept keihard: Hier wonen is levensgevaarlijk. Maar waarom? Geld? Macht? Hits?

Gepubliceerd bij Joop.nl van BNNVARA

Dit bericht is geplaatst in Columns, Satrire. Bookmark de permalink.