Hoor je een brom, dan heb je vette pech

Naar schatting hebben 2100 Nissewaarders last van het horen van een brom. Daar hebben ze de hele dag last van en houdt hen heel vaak uit de slaap. Dat is geen fantasie, het is ècht. Deze mensen die er last van hebben zijn niet ziek, maar hebben een uitzonderlijk gehoor. Hoewel uitzonderlijk horen, vinden ze zelf vrijwel geen gehoor bij mede-Nissewaarders en, nog erger, ook niet bij de autoriteiten of politiek. Het lijkt er wel op dat men er een “ik hoor het niet dus het bestaat niet” gedachte op nahoudt.

Die brom is dus ècht en is geen “natuurverschijnsel”. Je kunt het ook vrijwel altijd goed meten, zelfs via een makkelijke app op je telefoon. Vaak zie je dan dat er veel geluid is beneden de 125 Hz, tot 10 keer harder dan het gewone buitengeluid. Voor de mensen met dat uitzonderlijke gehoor is dat gekmakend. Maar dan komt het probleem. Niemand wil meehelpen het op te lossen, terwijl het veroorzaken van geluidsoverlast gewoon ook een strafbaar feit is. Het staat zelfs ook in de APV. Toch doet men niets! De politie zegt dat ze de middelen niet hebben om op te sporen, DCMR verwijst doodleuk naar de GGD, alsof het om een gezondheidsprobleem gaat. Dat deed men in een uitzending bij RTV Rijnmond. Kortom, je loopt tegen een betonnen muur aan. Je mag je dan wenden tot dure particuliere bureaus om de overlast vast te stellen. Maar ja, dan heb je het bewezen, dan doen de autoriteiten daar weer niks mee. Geen goed onderzoek of wat dan ook. Gewoon niks. Is het onwetendheid of desinteresse? En wat is dan erger?

Het is echt tijd dat de lokale politiek dit probleem gaat oppakken en deze mensen gaat bijstaan. Het probleem negeren is echt niet menselijk. Het zit bij die mensen niet tussen de oren, het komt wèrkelijk in de oren. Verwijzen naar de vrijwilligers van Stichting  www.laagfrequentgeluid.nl is echt niet genoeg. Neem uw verantwoordelijkheid voor uw burgers. Bij mij heerst tot op heden dit gevoel: hoor je een brom, dan heb je vette pech.

Verschenen in weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen. Bookmark de permalink.