Jahaaa daar issie weer, de A4-Zuid!

Dan sla je de krant open en er staat weer een enorm artikel waarin de A4-Zuid ten tonele wordt gevoerd. Toen dacht ik: zijn er weer verkiezingen in het land? En jawel hoor. De Gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Dan komen de holle frasen weer boven tafel. Dan komen dezelfde argumenten en stoere teksten weer van vooral lokale partijen zonder zetels in Den Haag. Steeds dezelfde teksten, steeds dezelfde partijen. Dat gaat al een jaar of 20 zo. En zijn we daar dan mee geholpen? Welnee!

Ik ga u nog maar eens de argumenten geven waarom de rijksoverheid en Rotterdam niet overgaan tot het aanleggen van de A4-Zuid en waarom u er als Nissewaarder niets aan heeft. De A4-Zuid werd al 3 kabinetten geleden van de lijst van belangwekkende wegen geschrapt. Dit onder bezielende leiding van VVD minister Schultz van Haegen, VVD regiobestuurder Jeanette Baljeu en VVD Wethouder Christel Mourik. Alle drie lid van dezelfde “vroempartij”. Dat moet de burger toch wel wat zeggen. Daarbij werden deze gevleugelde woorden gebruikt: “Het oplossend vermogen van de weg weegt niet op tegen de hoge kosten”. Die nieuwe weg zou, anno nu ruim € 3.000.000.000,- gaan kosten en vervolgens € 100.000.000,- per jaar. Dat komt omgerekend neer op € 1600,- per huishouden per jaar op Voorne Putten. Verder kan er geen afslag Spijkenisse worden ingepast. Daarvoor is een tunnel te diep, worden bruggen veel te hoog en komen te dicht bij elkaar te liggen om een verstandige helling te hebben. En dan, mogen ze daar in de Hoeksche Waard ook nog wat van vinden? Daar zijn ze namelijk massaal tegen. En weet u wat? De politici weten dat al hééééél lang, maar halen dit verhaal graag van stal, omdat een deel van ons maar in dat sprookje van de A4-Zuid wil blijven geloven.

Zitten we dan als ratten in de val op ons eiland? Yep! Als er een ramp gebeurt zitten we hier vast en is vluchten via welke brug of tunnel uitgesloten. Alleen in Spijkenisse staan al 35.000 auto’s (280 km!). Als die allemaal gaan rijden staat men bij de buren al muurvast. In dat geval gewoon ramen en deuren dicht en de regionale omroep aan. Intussen denk ik: Jahaaa daar issie weer, de A4-Zuid!

Verschenen in weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek, Satrire. Bookmark de permalink.