Rekeningrijden, doe het nu!

Enkele jaren geleden hadden we het mooie plan om rekeningrijden in te voeren. U weet  wel: het plan om automobilisten te laten betalen voor het aantal gereden kilometers. Er waren heel veel voorstanders, zelfs de ANWB. Het is een heel eerlijk systeem! Verder werkt het volgens alle modellen tegen fileleed en verlaagt het de milieubelasting. Een win-win-win situatie dus.

En toen kwam er een kink in de kabel: privacy! Nota bene aangehaald door de mensen die me altijd luidkeels toeriepen: “wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen” en stevig reaguren op Facebook.

Half NL begon nu te zeuren over de aantasting van hun privacy. Het zou een spionagekastje worden in de auto. De overheid zou er altijd achter kunnen komen waar je allemaal bent geweest. Levensgevaarlijk! De DDR 2.0, zo was de reactie van velen. De ANWB, eerst voorstander, trok zich terug.

Sinds de terrorismediscussie en de coronacrisis is privacy voor een groot deel van Nederland van geen enkele waarde meer. Heel veel reaguurders en kennissen/vrienden, die fel tegen dat “spionagekastje” zijn, gooien nu met alle plezier hun privacy op de schroothoop. Alles  voor de corona nep-app. Sommigen praten zelfs een ex-veiligheidsdienstdirecteur na: “wat heb je aan privacy als je dood bent”. Ik vind van alles van zo’n opmerking, maar nu dat gedachtegoed toch heeft postgevat…..

“Never waste a good crisis”, zeggen ze wel eens. Nou, dat gaat nu ook op. Op dit moment is het privacy argument kennelijk niet meer geldig. We willen het toch met zijn allen opgeven voor meer (schijn-) veiligheid? Qua privacy schendingen zijn we die DDR allang voorbij. Honnecker zou waanzinnig in zijn handen wrijven met de mogelijkheden die de Nederlandse overheid nu al heeft. En met de goedkeuring van heel erg veel mensen gaat de Nederlandse Staat nog een paar supergrote stappen verder met die aangekondigde corona-app.

Het belangrijkste tegenargument “privacy” is vervallen. Ik zeg: rekeningrijden, doe het nu!

Verschenen in weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen. Bookmark de permalink.