Zet een kerncentrale langs Voedingskanaal in Spijkenisse

Sinds 2 weken kun je meekijken met Gemeenteraadsvergaderingen van Nissewaard. Een fraai camerasysteem brengt de sprekers keurig in beeld, dus je kunt zien waar al die wonderlijke zinnen uitkomen. Want soms is niet te begrijpen wat men vertelt door al  het vakjargon dat men gebruikt. Maar goed, daar gaat het me niet om vandaag. Dat meekijken maakt een vergadering uitzitten wat minder moeilijk. Kijk vooral eens mee naar wat úw volksvertegenwoordiger daar allemaal uitspookt!

Dus ik keek eens gezellig mee en zag Raadslid Hottentot over de zegeningen van een kerncentrale spreken. Kort door de bocht zei hij: weg met de windturbines, zonne-energie is maar zo-zo. Kernenergie is zo ongeveer dé oplossing van onze toekomstige energiebehoefte. Maar ja, dat in een Gemeenteraad roepen schiet niet erg op. Wethouder Bal gaf terecht aan dat kernenergie wel een dingetje is. In Duitsland worden ze allemaal gesloten, dus ja…. Kernenergie is geen lokale bevoegdheid, dus zo’n discussie gaat dan eigenlijk over niks. Behalve dan als je pleit voor zo’n centrale in je eigen gemeente.

Je kunt een vergunning aanvragen voor een kerncentrale. Er is geen verbod, maar niemand doet dat. De geprivatiseerde energiesector peinst er niet over om een kerncentrale te bouwen. Veel te duur, duurt 20 jaar en daarna ben je ook nog eens de klos voor opslag van het radioactieve afval voor zo’n 50 (!) generaties. Er waren ook nog akkefietjes met de centrales van Harrisburg, Tsjernobyl, Sellafield, Super Fenix, Doel en Fukushima.  Maar dit even terzijde. Kijk, wil je van een windturbine af, dan draai je 12 bouten los en weg is ie.

Bijna geen enkele gemeente wil zo’n atoomstroomfabriek in de achtertuin. Daar komt enorm verzet tegen. Daarom zou Raadslid Hottentot pas stoer zijn geweest als hij met een motie was gekomen waarin hij het College van B&W de opdracht meegeeft om tegen de regering te zeggen: Zet een kerncentrale aan het Voedingskanaal in Spijkenisse!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.