Aanslagen, oorlog en vluchtelingen? Poetin ligt in een deuk

Foto: Unsplash

Aanslagen en vluchtelingenstromen in de EU zijn een cadeautje voor Poetin. Europa schaft zichzelf af als machtsfactor door het kortzichtige vluchtelingenbeleid en oorlogsretoriek

 

Ik zeg het maar even scherp: de grote winnaar van alles wat er nu gebeurt, is Poetin. Die kan achterover hangen en zien hoe het Europa van de EU op het randje van instorten staat door het falen van haar eigen partners. Partners die maar niet willen samenwerken en ook maar niet op lange termijn willen nadenken. Regeringsleiders die niet meer luisteren naar wetenschappers en hun geweten, veroorzaken systematisch problemen. Hun stoere, maar o zo onverstandige taal leidt tot het uiteen vallen van een welvarend continent. Nog even wachten en Europa is geen enkele bedreiging meer voor Rusland. Dan gaat de vlag uit op het Rode Plein! En ze hoefden er niet eens iets voor te doen. “We” doen het gewoon helemaal zelf.

Het opmerkelijke is dat de EU uiterst instabiel is geworden mede door het toedoen van de Oost-Europese landen. Ik kan me zo voorstellen dat Poetin, onder het genot van een wodka, denkt: “Jullie wilden toch die lastige satellietstaatjes inlijven? Nou, gefeliciteerd! Dan krijg je het nationalistische en racistische gedonder er ook gratis bij! Nationalistisch en racistisch gedonder dat nu overal in Europa luidruchtig te horen is. Veel plezier ermee, want nu zijn ze de ondemocratische bijl aan de wortel van de EU. We hebben straks weer vrij spel en kunnen weer verdeel en heers spelletjes doen, met dank aan Brussel”. Brussel dat niet stevig genoeg optreedt tegen lidstaten die de verdragen op grove wijze aan het schenden zijn. Is het niet naar de letter, dan toch wel naar de geest van de verdragen. Bang voor de kiezer die de lidstaten democratisch versnipperen. Bang om leiderschap en lange termijn visie te tonen.

Ook de Chinezen kunnen tevreden zijn. Die hebben de Amerikanen in hun zak. De VS heeft zo’n ongelofelijk hoge schuld opgebouwd bij China, dat de eigen infrastructuur op instorten staat. Alleen al de schuld voor de Irakoorlog en de nasleep bedraagt tussen de 3000 en 6000 miljard dollar (bron: Welingelichte kringen – Parool). Ze kunnen het nooit meer terugbetalen, ze hebben immers een beroerde belastingmoraal. Griekenland is daar echt helemaal niets bij. Daarbij komt nog dat de Amerikanen bizarre leiders kiezen en dreigen te kiezen. Leiders die niet verder komen dan stoere taal. Ook de Chinezen kunnen rustig achterover hangen en toezien hoe het kapitalistische westen zichzelf te gronde richt. Te gronde, terwijl ze andere landen hun “way of life” willen opdringen of opleggen.

De Russen hebben heel veel ervaring met het ineenstorten van een rijk. Ze hebben veel ervaring met nutteloze, wrede en uiterst kostbare oorlogen in Afghanistan en Tsjetsjenië. Ze gingen er mede aan onderdoor. En wat doen wij? We maken gewoon dezelfde fout en krijgen te maken met dezelfde soort aanslagen en Pavlovreacties. Stoer, stoerder, stoerst!

En de oplossing dan? De oplossing ligt zo ontzettend voor de hand. Stop met oorlog voeren en ga praten, sluit handelsverdragen, stel de grenzen open, wees gastvrij.  De wereld is van iedereen! De EU heeft laten zien dat het werkt. Alleen zetten we het zelf op het spel. Tot genoegen van andere en totalitaire grootmachten.

Landen die een oorlog zijn begonnen hebben ‘m vrijwel nooit gewonnen. En oorlogen eindigen altijd met een vredesconferentie. Want vrede sluit je met je vijand. Het bespaart ongelofelijk veel menselijk leed. Ligt het dan niet voor de hand dat we die stap met destructief geweld overslaan? Zouden we de wil om de ander te overheersen niet eens kunnen stoppen? De duizenden miljarden die dan vrij komen kunnen dan voor betere doelen worden gebruikt. Bijvoorbeeld het verkleinen van het verschil tussen de allerarmsten en de rijken. Dat voorkomt oorlogen en vluchtelingenstromen.

Er zullen wel weer mensen roepen dat mijn standpunt naïef is. Ik zie alleen maar dat oorlogen voeren niets anders oplevert dan ongelofelijk veel leed, maar nimmer een oplossing biedt. Ik zie dat oorlogsretoriek leidt tot haat, polarisatie en nog meer bloedvergieten. Dat de leiders maar niet willen inzien dat het niets dan ellende heeft gebracht voor de bevolking van hun landen is eigenlijk ongelofelijk. Verder zou het wel eens handig zijn als politici weer eens gaan luisteren naar de wetenschap en lessen leren van de geschiedenis. Dat kan betekenen dat men minder de luidruchtige mensen gehoorzaamd.

Tot de tijd dat de westerse leiders eindelijk eens willen inzien dat oorlog voeren vreselijk veel dood en verderf zaait, uiteindelijk zinloos is, vluchtelingenstromen op gang brengt en de eigen economie verwoest, ligt Poetin in een deuk. Gratis!

Verschenen bij Joop.nl van BNNVARA

 

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.