De politiek luistert wel! Nu de ‘bezorgde burger’ en stokdove reaguurder nog

Foto: Unsplash

Het is zo’n beetje de kreet van het jaar van de luidruchtige ‘bezorgde burger’ en reaguurder: “Er wordt niet geluisterd naar het volk”. Ook de media nemen dit ogenschijnlijk klakkeloos over van de mannen met petjes die vergaderzalen verstoren met gebrul en van sommige mensen die hun nieuws halen van Facebook.

Een paar zaken lopen volledig mis in de gedachtegang van de brullende groep mensen. Het wordt tijd dat daar stevig stelling tegen genomen wordt. Dat vraagt moed, leiderschap en het negeren van Maurice de Hond en zijn lijstjes.
Om te beginnen bestaat ‘het volk’ helemaal niet. Dat claimen dat men ‘namens het volk’ spreekt slaat nergens op. Ze brullen immers niet namens mij en andere mensen die dat schelden maar niets vinden. Die claim kan dus van tafel en moet stellig keer op keer krachtig worden tegengesproken.
Dan zegt men ook steeds dat er niet ‘naar het volk wordt geluisterd’. Dat is ten ene male onwaar. Er wordt wel degelijk door 16 politieke partijen naar ‘het volk’, dat pluriform is, geluisterd. Dat luisteren doen al die partijen binnen hun organisaties via ledenvergaderingen. Op één partij na dan, die luistert niet naar ‘het volk’, die luistert vooral naar zichzelf en Maurice de Hond. Die ledenpartijen discussiëren regelmatig over de koers en de keuzes. En zo hoort het ook in een democratie. De stemming loopt niet via een enquêtebureau. En dat is maar goed ook.
Reagurend Nederland haalt dus systematisch termen door elkaar. Men heeft het over ‘niet luisteren’, maar men bedoelt eigenlijk ‘niet gehoorzamen’. Een deel van die reaguurders vindt dat de spanningen, scheldpartijen en geweldplegingen veroorzaakt worden omdat men niet luistert in de politiek. Dat is volledig onjuist! De politiek luistert wel naar de bezorgde burgers maar ze gehoorzaamt de korte lontjes van NVU en PVV aanhangers niet. En dat is totaal iets anders. Want de politiek hoeft, democratisch gezien, bijvoorbeeld de rechtse (en rechts-extreme) minderheid niet te gehoorzamen. Politiek hoeft overigens nooit te gehoorzamen. Dat leer je al op school bij maatschappijleer.
Ik roep daarom de politici op om duidelijkheid te verschaffen. Laat weten dat je weldegelijk luistert, maar dat je niet op de oproep van wie dan ook gehoorzaamt. Laat heel duidelijk weten dat je koers afhangt van de mening van de eigen leden en niet van enkele mensen met tegenovergestelde meningen, andere partijen en partijlozen met een onverenigbare opinie. Ga vierkant achter de vertegenwoordigende democratie staan! Negeer Maurice de Hond en zijn lijstjes! Toon leiderschap! Houd er intussen rekening mee dat een deel van de luidruchtigste reaguurders stokdoof is en vindt dat zijn/haar mening doorgedrukt dient te worden, ook al is er absoluut geen parlementaire meerderheid voor. Die eisen van de stokdoven mag je als politieke partij best voor kennisgeving aannemen en naast je neerleggen.
Misschien wordt het ook eens tijd dat de stokdove reaguurder eens doet dat hij van een ander op luide toont eist: stop met brullen en luister…
cc foto: Max Sat

Verschenen bij Joop.nl van BNNVARA

 

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.