Voor de rechter!

De laatste tijd kijk ik, in plaats van een talkshow, naar “Voor de rechter” Op RTL5 en RTLXL. Ik vind dat een absolute aanrader voor mensen met een makkelijke mening over de rechtspraak. Ik moet zeggen dat iedere aflevering weer boeit. Het zijn gewone zaken, gewone overtredingen, gewone mensen. Het zijn vaak mensen die gewoon iets superstoms hebben gedaan en daarvoor verantwoording moeten afleggen bij de rechter. Maar er staan ook lieden voor de rechter die moeite hebben met de regels. Kortom, een heel afwisselend gezelschap dat voorbijkomt. De een nederig, de ander brutaal.

In mijn functies heb ik regelmatig te maken met rechtbanken. Dan gaat het over “bestuursrecht”. Dat is gewoon een ramp. Rechters krijgen daar vrijwel geen mogelijkheden om echt zaken, die volkomen misgelopen zijn, te corrigeren. Als je naar dát recht kijkt kun je je afvragen of er nog recht is in Nederland. Daar blijkt de overheid de burger steeds vaker te zien als vijand. De toeslagenaffaire, maar ook de uitwerking van de participatiewet maakt burgers vaak rechteloos. Ook burgers die, nu en dan volkomen terecht, protesteren tegen zaken als windturbines staan met lege handen. Maar dit even terzijde.

“Voor de rechter” gaat over minder grote strafrechtzaken. Het geeft een topbeeld over hoe het er in de rechtszaal aan toegaat. Je ziet de officier van justitie eisen, de verdachten antwoorden op indringende vragen van de rechter. En iedere aflevering ben ik dan weer blij dat het in die rechtbanken gewoon helemaal goed gaat. De officieren van justitie eisen geen volslagen idiote straffen en de rechters leggen uitstekend uit hoe ze tot hun oordeel komen en hoe ze een besluit nemen. Duidelijk wordt dat de rechter niet in smoesjes trapt. Je ziet ook dat er mensen worden vrijgesproken, omdat het bewijsmateriaal rammelt. Ook zie je dat een Officier van Justitie en de rechter uiteindelijk er wel voor zorgen dat je, als je en stommiteit begaat in het verkeer niet terecht komt in de schuldhulpverlening. Ik vind het een echte kijktip! Dat de rechtstaat grotendeels prima werkt zie je in “Voor de rechter”.

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen, Openbare Orde, Politiek. Bookmark de permalink.