Beste mensje van de klas

Als je zaken beter wilt regelen, zoals een schonere lucht, een stillere omgeving, een echt gelijke positie van vrouwen, goede burgerrechten en zo nog een hele rij van verbeteringen voor iedereen, dan krijg je steevast toegeroepen dat we niet het beste jongetje van de klas moeten willen zijn. Dat gebeurt dan in een tijd dat ons landje ongeveer onderaan allerlei lijstjes staat, of hooguit in een middenmoot, achter Cyprus ofzo.

Wat is dat toch, dat mensen dat roepen, wat is het toch dat mensen opeens niet meer trots voorop willen lopen? Borst vooruit, kin omhoog en  prachtige resultaten boekend. Ik snap er niet zoveel van. Als het om foebeluh gaat, dan is slechts wereldkampioen worden goed genoeg. Maar als het om heel belangrijke zaken gaat dan moeten we wachten totdat we worden ingehaald door een ontwikkelingsland. En dan nog hoor je daarna mensen roepen dat we te ver vooruit lopen.

Hierdoor lopen we met zijn allen ontzettend achter op allerlei zaken. Zo verdienen vrouwen minder dan mannen, lopen we achter op milieumaatregelen en is het voor de gewone mens vrijwel onmogelijk om betaalbaar zijn/haar recht te halen. Dat doen andere landen vaak heel veel beter. Je zou bijna denken dat mensen er trots op zijn dat we niet goed presteren in de klas.  Dat de middelmaat goed genoeg is, of zelfs te veel!

Ik pleit ervoor dat we weer wel heel ambitieus zijn. Ook in onze gemeente! Dat we weer wel met zijn allen voorop lopen en niet afwachten tot anderen het ons hebben voorgedaan hoe het moet. Het is gewoon niet goed om niet je uiterste best te doen en in slaap gesukkeld achterin de klas te zitten. Dat afwachten is niet goed voor een verdere loopbaan, dat weet iedere student. Inventieve koplopers scoren het allerbeste. Het is wel belangrijk om dan wel op de juiste lijstjes koploper te zijn, want uitblinker zijn op de lijstjes van drugslanden is nou niet bepaald prettig. En toch is dat ongeveer het enige klaslokaal waar we nu heel goed zijn. Kortom: de schouders eronder! Aan de slag! Word weer gewoon het beste mensje van de klas!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Sociaal. Bookmark de permalink.