(Kandidaat) politici: knip dit uit en bewaar dit goed!

Ik schreef het al eerder in onze mooie krant. In de politiek worden heel veel  trucjes gebruikt om vaak helemaal niks te zeggen. Heel veel mensen trappen daarin, zelfs politici. Die trucjes worden aangeleerd door communicatiedeskundigen. Je moet daar als lokale politicus maar tegen opgewassen zijn. Bij landelijke partijen bestaan hiervoor nog cursussen, maar lokale partijen hebben die lol helemaal niet. Daar is geen geld voor en Raadsleden bedenken vaak niet dat ze zelf geld kunnen vrijmaken om een opleiding te krijgen (budgetrecht).

De meest gebruikte afleidingstrucjes van burgemeesters en wethouders zijn deze: Het superstoere “Tot hier en niet verder”. Vraag daarna is dan natuurlijk was het hiervoor dan wel helemaal OK? Nee natuurlijk niet, want daarvoor was het natuurlijk ook al mis. Ook een mooie is deze: “Ik herken me er niet in”. Dat zegt ook helemaal niks. Want is hetgeen wordt aangedragen dan niet waar, of heeft een collegelid er “geen actieve herinnering” aan? Prachtig is ook deze: “dat nemen we mee”. Vraag is dan natuurlijk waar naartoe? Naar het ronde archief? Onderste bureaula? Een heel veel gehoorde is “we kijken ernaar”. Maar ja, dan hebben ze ernaar gekeken? Wat dan? OK, dan geeft men als antwoord: “daar komen we op terug”. Als je niet doorvraagt en een datum afspreekt kan het ook zomaar zijn dat ze, zonder te jokken, tegen “Sint-Juttemis” bedoelen. De laatste die ik hier wil benoemen is “we gaan het onderzoeken”. Nou, dan ben je als Raadslid in de aap gelogeerd. Dan heb je geen idee meer wat er gaat gebeuren. Want ja, hoe gaat dat er nu uitzien?

Het is dus altijd opletten geblazen als je in de politiek gaat. Daar is vakmanschap voor nodig. Kennis van staats- en bestuursrecht. Voorbeeld is  hier: wie is eigenlijk de baas in de gemeente? Kennis lijkt soms nogal weggeëbd, maar het is de Raad. De wethouders zijn eigenlijk gewoon in loondienst, ook al zou je dat soms niet meer denken. Dus Gemeenteraad: regel scholing voor jullie opvolgers! Dat krijg je niet zomaar aangeboden als raadslid. Maar bovenal (kandidaat-) politici: knip dit uit en bewaar dit goed!

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.