Voor mij mag u onbegluurd voorbij lopen!

Je ziet ze steeds vaker, aangewakkerd door tv spotjes over beveiliging die  de onveiligheidsgevoelens versterken, camera’s aan de gevels van woonhuizen en bedrijfspanden. Daardoor worden steeds vaker hele straten in de gaten gehouden. Dan komt de vraag opborrelen: kan dat allemaal zomaar?  Wie geeft de camerabezitter het recht om God en iedereen in de gaten te houden?

De regelgeving is duidelijk. Als particulier mag u alleen uw eigen terrein met een camera bewaken en niets meer dan dat. Dus als een eigenaar een of meerdere camera’s heeft opgehangen, die ook maar een halve meter van de openbare ruimte filmt, kan men rekenen op zware boetes als er over wordt geklaagd. De openbare ruimte wordt bewaakt door de gemeente, namens ons allemaal en daar gelden strenge regels. De eigenaar moet zich afvragen wat hem het recht geeft om passanten te filmen. Wat maakt het recht op het eigen veiligheidsgevoel belangrijker dan het privacyrecht van de passant?

Eigenaren die die camera’s hebben opgehangen zullen denken: wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen. Dat is een heel rare stelling. Want wat geeft de camerabezitter het recht om dat voor een ander te bepalen? Mensen voelen zich vaak onveiliger door de aanwezigheid van camera’s en gaan zich onnatuurlijk gedragen, zo blijkt uit onderzoek. Over de privacy en het malle van de stelling van daarnet is een uitstekend boek verschenen van Maurits Martijn en Dimtri Tokmetzis. Het heet: “Je hebt wél iets te verbergen” en is uitgegeven door de onderzoekswebsite De Correspondent. Conclusie van dat boek is o.a. dat je pas in de gaten hebt dat je veel zaken hebt die je graag voor jezelf wilde houden als het te laat is. Het boek geeft tientallen voorbeelden.

Maar ja, nu heb je je angst laten aanpraten en nu heb je camera’s op je huis laten schroeven….. Zorg er dan voor dat ze als de wiede weerga aan de wettelijke eisen voldoen. Dus geen openbare weg filmen, geen stoepjes, geen parkeervakken, geen parkjes enz. Want dat kan zomaar heel flink in de papieren lopen. Oja, ik heb 3 maal te maken gehad met een inbraak, waarvan er 2 slaagden. Toch hang ik geen camera’s op. Ik respecteer heel graag uw privacy. Voor mij mag u onbegluurd voorbij lopen!

Verschenen bij weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Openbare Orde. Bookmark de permalink.