De politiek luistert wel! Nu de stokdove reaguurder nog

Beluister hier de column

Foto: Unsplash

De kreet van de laatste jaren van de luidruchtige “bezorgde burger” en reaguurder is: “Er wordt niet geluisterd naar het volk”. Ook de mainstream media nemen dit ogenschijnlijk klakkeloos over van vooral boze mannen van middelbare en hogere leeftijd. “Het volk” bestaat helemaal niet. Dat claimen dat men “namens het volk” spreekt slaat nergens op.  Ze spreken immers niet namens mij en andere mensen die een andere mening hebben. Die claim kan dus krachtig worden tegengesproken. Dat er niet “naar het volk wordt geluisterd” is onzin. Er wordt weldegelijk door 16 politieke partijen naar “het volk”, dat pluriform is, geluisterd. Dat luisteren doen al die partijen binnen hun organisaties via ledenvergaderingen. Op één partij na dan, die luistert niet naar “het volk”, die luistert vooral naar Maurice de Hond. Die ledenpartijen discussiëren regelmatig over de koers en de keuzes. En zo hoort het ook in een democratie. De stemming loopt niet via een enquêtebureau. En dat is maar goed ook.

Miskend Nederland heeft het over “niet luisteren”, maar men bedoelt eigenlijk “niet gehoorzamen”. Een deel van hen vindt dat de spanningen, bedreigingen, scheldpartijen en geweldplegingen veroorzaakt worden, omdat men niet luistert in de politiek. Kletskoek! Men luistert wel naar de luidruchtigen, maar men gehoorzaamt de korte lontjes niet. En dat is totaal iets anders. Want, democratisch gezien, hoeft men niet te gehoorzamen. De politiek hoeft overigens nooit te gehoorzamen. Dat leer je al op school bij maatschappijleer.

Politici, verschaf duidelijkheid. Laat weten dat je wel luistert, maar dat je niet op afroep van wie dan ook gehoorzaamt. Toon leiderschap! Houd er intussen rekening mee dat een deel van de luidruchtige reaguurders stokdoof is en vindt dat zijn/haar mening doorgedrukt dient te worden, ook al is er absoluut geen meerderheid voor.

Kortom: de politiek luistert wel, nu de stokdove reaguurder nog.

Verschenen in Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.