Natuurlijk wens ik u alle goeds voor dit nieuwe jaar!

Natuurlijk wens ik u alle goeds voor dit nieuwe jaar! Een paar wensen haal ik er graag voor u uit.

Het afgelopen jaar heeft nogal in het teken gestaan van een sterk wantrouwen in de overheid. Een wantrouwen dat heel erg gegroeid is door het gedrag van die overheid zelf. Zo werden mensen misleid, afgeblaft, misbruikt, voor fraudeur uitgemaakt, geconfronteerd met gerommel met cijfers en bovendien werd de democratische controle aangetast. Dat laatste niet in de laatste plaats door onze volksvertegenwoordigers zelf, die controle en verantwoording maar heel moeilijk vinden en mensen die dat wel doen liefst verketteren. Ik heb daar zelf vaak mee te maken gehad, zeker als ik de belangen behartigde van mensen die niet zo mondig zijn. Je ziet dan dat overheidsdienaren niet meer in staat zijn “het goede” te doen. En dat voelt men zelf ook wel.

Ik hoop zó op bezinning in het nieuwe jaar! Ik hoop dat de mensen die ons van dienst moeten zijn weer hun werk gaan doen met een positieve blik, zonder belachelijke “targets” en met vertrouwen in de burger die ze bedienen. Ik hoop dat onze overheid de regels gaat gebruiken om het leven beter te maken en men niet met een vergrootglas in de regels spit om “nee” te kunnen zeggen. Het is hoog tijd dat de overheid er weer voor de burger is en niet andersom.

Ben ik nu zuur? Welnee! Ik heb het boek “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman hier liggen (leestip!). Dat is een relaas over hoe goed we bijna allemaal eigenlijk zijn. De meeste mensen willen juist het goede doen. Daar worden we met zijn allen beter en gelukkiger van. Dat geeft hoop. Het goede zit bij heel veel mensen ingepakt. Het schreeuwt om uitgepakt te worden. Want bij de meeste mensen knaagt het toch, als ze niet het goede (kunnen/mogen) doen. Dus bent u overheidsdienaar: doe het goede! Voelt het niet goed: doe het dan niet! U zult zien dat het leven en werken een stuk leuker wordt. Laat dat uw nieuwe “target” in 2020 zijn. Dat zijn mijn nieuwjaarswensen voor u!

Verschenen in weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen. Bookmark de permalink.