Gaat DNA-onderzoek in zaak Verstappen leiden tot verplichte afgifte en opslag?

Justitie heeft in haar campagne om mensen te bewegen DNA af te staan gedreigd met een “warme belangstelling van justitie” als men niet komt opdagen

Ruim 20.000 mannen in heel Nederland werd gevraagd om DNA af te staan om een verwantschraponderzoek te verrichten naar de moordenaar van Verstappen. Dat onderzoek verloopt verre van gewenst, vanwege het grote aantal wegblijvers.

Nog nooit werden zoveel mensen gevraagd om hun DNA af te staan. Nog nooit kreeg justitie zoveel ruimte om zo’n peperduur onderzoe

k te doen. Je ziet dat steeds meer wordt opgeschoven naar een nog massaler onderzoek met DNA-profielen. Nog nooit was het aantal no-shows ook zo groot, waarschijnlijk komt tussen de 20 en 25% van de geselecteerden niet opdagen. Een gevaarlijke ontwikkeling die kan leiden tot een verplichte databank met alle DNA-profielen van alle Nederlanders, tenminste als politici hun hoofd niet koel houden en begrijpen welke enorme risico’s men neemt met DNA-opslag.

Justitie heeft in haar campagne om mensen te beweg

en DNA af te staan gedreigd met een “warme belangstelling van justitie” als men niet komt opdagen. Het is een hardere vorm van intimidatie die volgt op de vorige intimidatiepogingen, zoals “wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen”. Dat laatste betekent namelijk dat je kennelijk wel degelijk iets te verbergen hebt als je niet toegeeft aan de informatiehonger van justitie. Het maakt mensen die niets misdaan heb

ben en die gewoon keurig gebruik maken van hun burgerrechten verdacht. Bij het DNA-onderzoek mag je zelfs rekenen op een bezoekje van justitie. Dan moet je dus gaan uitleggen waarom je gewoon gebruik maakt van je burgerrechten. De rechtsstaat op zijn kop!

Het onderzoek bij Verstappen is zó uitgebreid

en het aantal no-shows zó groot dat die “warme aandacht van justitie” niet waar te maken valt. Want hoe ga je dat doen, 2000-3000 mensen ondervragen? Ten overvloede: mensen die niets hebben misdaan en slechts van hun burgerrecht, medewerking te weigeren, gebruik maakten. Hoeveel tijd kost dat, wat gaat dat aan geld kosten? Welke taken bij justitie blijven hierdoor langdurig liggen? En wat is de faalkans? Want laten we wel zijn, als er 3000 no-showers zijn, zijn er ten minste 2999 onschuldig, nietwaar? En wie denk je dat er zal wegblijven? Juist ja, de dader. Dus per definitie zijn de onderzochten onschuldigen met burgerrechten!

Justitie zal straks bij de politiek aankloppen en zeggen dat het niet te doen is om bij iedere moord zo’n enorm onderzoek te doen. Te duur, te arbeidsintensief, te onbetrouwbaar, te belastend, enz. En ja, er liggen nogal wat onopgeloste zaken op de plank. En waarom wel Verstappen zo massaal onderzoeken en andere zaken niet?

Nu justitie begonnen is aan de route van supergrootschalig DNA-onderzoek kan men niet meer terug, tenminste niet zonder gezicht

sverlies. Daarom zal justitie stapje voor stapje aandringen op verplichte DNA-afgifte en levenslange opslag. Het zal net zo gaan als met het SoFinummer. Uiteindelijk is de Staat eigenaar van vrijwel al je handel en wandel. En niemand protesteert meer. Die duizenden mensen die jaarlijks slachtoffer worden van identiteitsfraude en die mede door het Burgerservicenummersysteem zeer zwaar worden getroffen zijn niet belangrijk. Dit alles omdat luie, goedgelovige mensen maar bleven geloven in de mantra “wie niets te verbergen heeft…..”.

Het vraagt heel veel moed van politici om de druk

van justitie te weerstaan en een einde te maken aan die enorme DNA-onderzoeken, die meer problemen veroorzaken dan oplossingen brengen. Niet in de laatste plaats omdat het risico van het stelen en misbruiken van een DNA-databank enorm is. Ook een verandering naar een totalitair systeem is niet ondenkbaar, het gebeurt inmiddels vaak genoeg in onze Westerse wereld. Kijk naar Polen, Hongarije, Turkije, de VS etcetera. Heel het DNA van Nederland past immers op een portable harddiskje…..

Vastleggen van beperkingen in wetgeving is geen

oplossing, want een wet is net zo snel afgeschaft en aangepast als ingediend. Een wet geeft geen enkele garantie! Niets, nada, nul.

Wat me ook steeds enorm verbaast, is de houdi

ng van de mensen. Veel mensen maken de overheid uit voor leugenaars, zakkenvullers en bedriegers. Maar men vertrouwt diezelfde overheid zijn/haar intiemste gegevens toe, waarvan ze de gevolgen echt niet kunnen overzien. Ik krijg dat maar niet kloppend met elkaar.

Kortom, politiek begin er niet aan, weersta de druk van justitie, die zeker gaat komen! Begin niet aan DNA-opslag en verdere grootschalige o

nderzoeken. Dit gaat uitlopen op enorme ongelukken. Bewaak de burgerrechten van de mensen, bescherm ze tegen de informatiehonger van instanties. Het is spelen met vuur. Als je er niet aan begint loop je ook geen risico’s.

Tenslotte, ik vind een moord vreselijk. Ik begrijp het lijden van de nabestaanden. Maar de nabestaanden hebben niets aan valse hoop noch aan aantasting van ook hún burgerrechten.

cc-foto: Ludwig Boltzmann Institute – Applied Diagnostics

Verschenen bij Joop.nl van BNNVARA

Dit bericht is geplaatst in Columns, Openbare Orde. Bookmark de permalink.