Geen mening is ook OK!

Beluister hier de Column

Ik waagde een kijkje in een discussieforum op Facebook, tegen beter weten in. Eentje speciaal voor onze stad, zei men. Ik werd door een kennis erop gewezen. Een man op het forum had een mening over mijn werk als belangenbehartiger. Deze man is werkzaam in het maatschappelijk middenveld en was zelfs voorzitter geweest. Hij weigerde ooit met me te spreken over de problematiek rondom de positie van bijstandsgerechtigden. Verder een andere man, waarvan “zijn” politieke partij onvoldoende aanhang verkreeg bij verkiezingen. Je zou denken dat dat mensen zijn die verder kijken dan hun neus lang is. Helaas!

Zonder precies te weten waarmee ik bezig ben of ook maar één keer te vragen naar wat en waarom, hadden ze een ongepaste mening over mijn persoonlijkheidsstructuur, beweegredenen, mogelijke strafblad en mate van intelligentie. En dan druk ik me nu véél beschaafder uit dan de heren. Zonder dat ze het weten hebben ze me extra gemotiveerd om voor belangen van mensen in de verdrukking en burgerrechten op te komen. Zij deden dat in ieder geval toen niet. Want als het gif van kortzichtigheid en keihard op de persoon spelen, zonder precies te weten waarover het gaat, zich zelfs heeft genesteld op het niveau van de welzijnsinstellingen, dan gaat het goed mis in onze stad. Zeker voor de mensen die het niet direct redden.

Dit is geen jankverhaal over hoe zielig ik ben. Ik kan wel wat hebben na mijn fraaie loopbaan. Dit gaat over het feit dat ook mensen, waarvan je inzicht verwacht, de drang voelen om overal en over iedereen maar een mening te geven. Die mening is nu gewoon grof. Het gaat zelfs over de grens van laster heen. Alleen maar bedoeld om iemand, die men niet eens kent, zwaar te beschadigen. En voor wat? Wil je dit als vereniging- of stichtingsbestuur? Het gaat ook over forumbeheerders die een open riool oprichten waar dit kan gebeuren. Waarom willen zij dit?

Als ik van iets weinig weet dan geef ik geen mening of vraag na. En weet ik dan nog niet voldoende dan zwijg ik. Zouden reaguurders ook eens moeten doen. Het hebben van geen mening is ook OK.

Verschenen in Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen. Bookmark de permalink.