Gehad met loze beweringen

Foto: Unsplash

Ik heb het helemaal gehad met al die loze opmerkingen van politici. Heel veel opmerkingen gaan helemaal nergens over. En toch worden ze bijna dagelijks over je uitgestort. Zeker in verkiezingstijd worden loze beweringen gebruikt. Ik heb weinig ruimte, dus ik doe maar een paar voorbeelden. Maar als je even doordenkt kun je er zo tientallen verzinnen.

Kent u deze? “Tot hier en niet verder!”. Dat gebruikt men als iets héél ergs is gebeurd. Dat betekent eigenlijk dat als het minder erg is wel acceptabel is. En dan dit: “Het gebeurt steeds vaker dat….”. 99 Van de 100 keer vertelt men er dan niet bij vaker ten opzichte van wat. Daar kun je dus niks mee. Een klassieker is deze: “Daar gaan we zorgvuldig naar kijken”. Vraag daarna is dan natuurlijk: “En als je ernaar gekeken hebt, wat dan?”. Mierentietjes krijg ik persoonlijk van dit: “Dat nemen we mee”. En dan, dan heb je het meegenomen, wat dan? Gooit men het dan thuis in de prullenbak?

Ingewikkelder is deze: “Onze normen en waarden”. Behalve dat het andersom moet worden uitgesproken zegt het niets. Van Kooten en de Bie maakten er niet voor niets gekscherend “wormen en Naarden” van. Want over wiens waarden en normen hebben we het dan? Die van de Wetsovertredende Blokkeerfriezen of die van de streng christelijke Staphorster? Nu nog eentje om het af te leren: “Het is 5 voor 12”. Ik ken een politicus, die al een hele tijd zwaar beveiligd wordt, die dat 15 jaar geleden vanaf de kansel dreigend riep. Vorige maand hoorde ik het weer over hetzelfde onderwerp. Ik denk dan: of zijn horloge is al jaren stuk, hij kan niet klokkijken of er was niet vreselijk veel aan de hand en betekende die opmerking helemaal niks.

Ik wil maar zeggen, beste lezer of lezeres, als je weer een loze opmerking hoort, stel je steeds de vraag of hetgeen je hoort ook werkelijk iets betekent. En tegen al die politici die straks in debat gaan, tijdens de komende verkiezingen, zeg ik: vraag direct door bij je opponent wat die loze bewering in de praktijk voorstelt. Want ècht, bij mij zit het tot hier………….! Ik heb het gehad met de loze beweringen!

Gepubliceerd in Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek, Satrire. Bookmark de permalink.