Teruggeven aan burgers

Het is verkiezingstijd en dan vliegen kreten om je oren. Een van die kreten is ‘provincie teruggeven aan de burgers.’ Dat klinkt super! Tijd voor ‘n analyse.

Provincie? Is die dan afgepakt? Ik zou niet weten hoe, maar goed. Het zijn tenslotte verkiezingen, dus dan mag je overdrijven.

Zuid-Holland heeft 3,5 miljoen burgers waaraan moet worden teruggegeven. Tja, daar sta je dan als burger. Heb je de provincie opeens teruggekregen. Een groot stuk grond met steden, wegen, rails, waterwegen, stranden, boerderijen, vliegveld etc. Hoe ga je dat beheren?

Je praat er over met je buurman en je collega’s, want die hebben ook allemaal de provincie teruggekregen. Dat levert gesprekken op in het café. Zo van: “heb jij de provincie al teruggekregen? Ja, ik ook, leuk hè? Wat ga jij ermee doen? Weet het nog niet, misschien mijn schoonzus wel, biertje?” Behalve dat zij het eigenlijk ook allemaal ingewikkeld vinden, zijn ze het niet eens over hoe zaken moeten worden aangepakt. Er ontstaat bijna ruzie, want iedereen wil iets anders of heeft een ander belang. Het vliegveld wil meer lawaaivluchten, de buren een rustige woonwijk. De boer wil meer land, maar de stedeling wil recreëren. En zo zijn er nog veel conflicten te bedenken.

Inwoners komen op het idee om een Facebookpagina te starten. Daar roepen ze mensen op om hun ideeën te steunen. Ze komen in verschillende zaaltjes bijeen voor overleg. Hoe kunnen we ‘t het beste aanpakken? Hoe komen we ‘t beste voor onze belangen en ideeën op? Iemand staat op en zegt: “We richten een vereniging op. Dan maken we een vuist en groeperen we onze oplossingen.” Slim van deze burgers! Alleen er ontbreekt nog een naam voor deze groepen. Wiki geeft antwoord: Politieke partijen en ze laten alle burgers in de provincie de keuze, iedere 4 jaar. Partijen zoeken een coalitie en gaan de provincie namens alle burgers besturen. Die huren dan weer deskundigen in die het werk gaan doen. Dat zijn ambtenaren.  Dat is nog eens een praktische oplossing. Als burger hoef je niet meer je hoofd te breken over ingewikkelde problemen. Dat doet de politiek dan voor je. Geweldig!

Opeens zegt dan weer een politicus: “Teruggeven aan de burgers”. Zonder erbij te vertellen hoe dan!

Verschenen in weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek, Satrire. Bookmark de permalink.