Ik word zo een drankorgel!

Foto: Unsplash

Als columnist / journalist, maar ook als oud politicus ga ik graag in discussie met iedereen en over onderwerpen waarvan ik in ieder geval iets weet, of waarover ik me laat informeren. Tegenwoordig doe ik dat ook op social media. Heel vaak kom ik dan een mening tegen waarvan ik denk: hoe kom je erbij, wie wordt hier nu weer nagepraat of je hebt het ècht bij het verkeerde eind. Dan wil ik me wel eens in de discussie storten met wat onderbouwde tegenargumenten. Want van zomaar iets roeptoeteren ben ik niet. Dat laat je wel uit je hoofd als je 21 jaar lang je achterban hebt vertegenwoordigd. Loze argumenten of onwaarheden worden in die kringen terecht snoeihard afgestraft!

Heel vaak zie ik iets, waarvan ik denk…. komop….. dat is gewoon niet waar, waarom schrijf je dit, wie wil je opjutten? Het is dan vaak controleerbaar een onwaarheid. Meestal ook nog geschreven door iemand die zó bang is voor zijn eigen schrijfsels dat dat niet onder eigen naam gaat en met een of ander duivels plaatje in het profiel. Ik ga dan regelmatig een weddenschapje aan. Ik voorspel dan na hoeveel reacties men op de persoon gaat spelen, gaat schelden, dreigen, over de vorm gaat zeuren of het onderwerp wil veranderen. Meestal gebeurt dat al na de 2e of 3e inhoudelijke reactie mijnerzijds. Dan begint men over linksmensch, wegkijker, dombo of erger. Ook komt het heel vaak voor dat men dan over de vorm begint. Zo van: heel slecht geschreven, maar dan in woorden die ik liever niet in deze krant opschrijf. Het komt ook regelmatig voor dat je het b.v. over het gebruik van een terrasverwarmer hebt en dat ze het binnen 4 reacties al over de kinderarbeidproblematiek in Azië willen hebben (ja ècht gebeurd). Allemaal bedoeld om het vooral niet meer te willen hebben over die terrasverwarmer.

Ik win heel erg vaak die weddenschap. Veel te vaak. Het is eigenlijk zorgelijk, want meestal wed ik om een goedkoop flesje rosé ofzo. Ik wil ook mijn omgeving niet op al te hoge kosten jagen.

Daarom mijn oproep aan de reaguurders, gewoon voor mijn gezondheid: stop met dingen roepen waar je niets van weet en, als je mij dan treft in een discussie, niet doen wat ik hier omschreef. Want als jullie zo doorgaan, word ik een drankorgel.

Verschenen in weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Satrire. Bookmark de permalink.