Stop met dat schelden op ambtenaren

Foto: Unsplash

Het is een nationale sport. Het schelden op ambtenaren, ze belachelijk maken en ze voor lui uitmaken. Dat is supergoedkoop en ondoordacht. Als je ontevreden bent over de werkwijze van de overheid dan moet je niet bij hen zijn, maar bij de politiek. Hun bazen.
Ik zal het uitleggen. Iedereen weet dat ik ruim 21 jaar lang volksvertegenwoordiger ben geweest. In die tijd zijn heel veel regels bij mij voorbijgekomen. Soms dacht ik bij mezelf, hoe komen ze erop. Dat gaat toch helemaal vastlopen of is in strijd met andere regels? En toch werden dan die regels met handopsteken doorgevoerd. En dan moeten de ambtenaren die regels gewoon uitvoeren. Dat is niet van willen, maar van moeten. Deze dienaars van de wet en democratie kunnen niet naar eigen believen de regels uitvoeren en interpreteren. Dat leidt namelijk tot willekeur. Daar zal uiteindelijk iedereen last van hebben. Dat moet u ook vooral niet willen.

Ik geef een voorbeeld: Toen ik ooit met het voorstel kwam om per 5 minuten het parkeren af te rekenen in de garages in onze stad ging ik langs bij de deskundige ambtenaren. Die vertelden me dat dat zo niet kon omdat anders de garages grote verliezen zouden veroorzaken. Want die opbergplaatsen van blik kosten een behoorlijke zak met geld. Ze zeiden toen, Alfred als je komt met een inrijtarief van zeg maar € 1,- en daarna per 5 minuten betalen komt het uit. Ik heb mijn voorstel toen aangepast. Maar als ik dat niet had gedaan, dan was het helemaal fout gelopen. Dat bleek later ook wel toen men het toch anders deed dan de ambtenaren adviseerden. De tekorten waren enorm! Maar ja, dat was een politieke beslissing. De politiek die niet luisterde naar de eigen deskundigen.

Zo gaat het ook bij vergunningen en de sociale dienst. Als de politiek niet luistert naar deskundigen maken ze soms verkeerde, totaal onwerkbare, regels. Reken het de ambtenaren niet al te zwaar aan. Zij zijn ook al te vaak slachtoffer van superkromme regels vanuit de politiek. Uitzonderingen daargelaten! Gaat iets niet goed? Vraag waarom aan hen, maar stop met dat schelden op ambtenaren.

Reageren: columns@alfredblokhuizen.nl

Deze column verscheen o.a. in Weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Diversen. Bookmark de permalink.