Stemmen? Voorkom uw zelfgeorganiseerde teleurstelling!

De verkiezingen komen eraan, nog een weekje! Dan mag u uw stem uitbrengen op de provincie en het waterschap. En heel vaak gaan mensen stemmen op partijen waarvan ze de lijsttrekker wel leuk vinden. Maar wat die partijen willen is vaak helemaal niet duidelijk. Dat is een recept voor teleurstelling en chagrijn na de verkiezingen. Zo van… ze doen niet wat ze beloven. Maar vraag u dan af: wat hebben ze dan wel beloofd? Ik ben bijvoorbeeld lijstduwer voor GroenLinks voor de provincie (nr 41) en waterschap bij Water Natuurlijk (nr 14). Ik kan daar hier wel reclame voor gaan maken, maar de vraag is toch altijd: wat willen die partijen eigenlijk? Past dat wel bij u? Is dat niet zo, stem er dan niet op!

Om uw teleurstelling een te voorkomen zijn er heel handige websites. Zo is er Kieskompas.nl, Stemwijzer.nl en mijnstem.nl. Daar kunt u aan de hand van een aantal vragen en in 10 min. de partij die bij u past uitvogelen. Het beste is dan ook om op die partij te gaan stemmen. Als u dat niet doet dan fopt u uzelf en dan gaan mensen waarmee u het eigenlijk niet eens bent de dienst uitmaken. Daar wordt u zelf dus erg ontevreden van. En waarom zou u dat doen?

Die stemwijzers zijn trouwens gemaakt SAMEN met de partijen. De stellingen kloppen als een bus en de antwoorden ook. De partijen hebben daar het laatste woord in gehad. Dus die verhalen op de social media dat het partijdige stemhulpen zijn is echt flauwekul en zijn gewoon onwaarheden, eigenlijk kwaadaardig nepnieuws zo u wilt. Stemhulpen worden zéér zorgvuldig samengesteld. Ik doe ze zelf ook altijd. Gewoon om even te checken of ik nog wel goed zit.

Dus: doe uzelf een groot plezier. Ga stemmen! Als u niet precies weet waarop, doe dan een stemhulp en stem dan ook op een partij die u wordt aanbevolen op basis van uw eigen antwoorden! Check via een stemhulp ook of u wel goed zit met uw huidige mening. Doet u dat niet, dan kunt u later niet mopperen op de politiek. Stem ook nooit “strategisch”. Voorkom uw zelfgeorganiseerde teleurstelling!

Verschenen in weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.