Ik wil saaie politiek!

Op tv staan de journalisten te glimmen als ze weer een flinke tegenstelling te pakken hebben en politici er met een gestrekt been in gaan. Geweldig! Hup, een microfoon eronder, laat maar komen! Ook dwepen media met het Engelse Lagerhuis, waar politici van alles roepen en debatten niet te verstaan zijn door de rotherrie in het parlement en het geroep van hey-hey, yeah-yeah en order-order. Wat hebben we aan die spannende momenten?

Je ziet dat het steeds lastiger wordt om compromissen te sluiten. De standpunten zijn zo hard dat uitwegen steeds moeilijker te vinden zijn. Het wordt steeds moeilijker om in een rustige sfeer met elkaar tot goede oplossingen te komen, in ieders belang. Je moet immers nogal opvallen. De nuance is niet interessant en soms niet in het belang van de kijkcijfers of de oplagen. Zie hier de wurggreep waarin de politiek zit.

Het is weer tijd voor super saaie politiek. Politiek waar volwassenen, vanuit hun kennis van zaken, rustig op beschaafde toon discussiëren en tot oplossingen komen. Weg met geroep en getier. Weg met opgeblazen tegenstellingen. Ik wil journalisten die weer terug gaan naar de basis: waarheidsvinding en uitleg. Ik ben vóór betrouwbare journalisten die weer gaan vertellen wat de problemen zijn, welke oplossingen politici hebben en checken of de oplossingen wel kunnen. En dan niet op de NRC-factcheckermanier. Het is namelijk een gotspe dat een krant pas nadat er iets gepubliceerd is komt met een factcheck en tot de ontdekking komt dat beweringen niet deugden. Die factcheck behoort vóór de publicatie te worden gedaan.

Ik wil politici die weer met gezag spreken en laten zien dat ze weten waar het over gaat, zonder opklopperij. Ik wil politici die eerst onderzoeken, deskundigen raadplegen en dan pas iets zeggen. Ik wil politici die tegensprekers niet verketteren. Ik ben vóór politici die de burgers laten weten dat je altijd compromissen moet sluiten en dat het niet helpt daar heel spannende teksten bij te gebruiken.

Ik vind dat politici niet moeten stunten met de belangen van mensen en instellingen/bedrijven. Door groots één kant van een zaak te roepen, negeert men de belangen van anderen. Ik vind dat ze moeten stoppen met dat sneue op de persoon spelen. Doe weer aan saaie gedegen politiek, weeg rustig, in ieders belang!

Verschenen in weekblad Groot Nissewaard

Dit bericht is geplaatst in Columns, Politiek. Bookmark de permalink.